fbpx

Gradili nogometno igralište, pronašli avarsko groblje

Nemamo pouzdan kontekst za te nalaze, ali su oni inicirali istraživanja koja su provedena nakon toga s fantastičnim rezultatima, kazala je Anita Rapan Papeša iz Gradskog muzeja Vinkovci

Prvi nalazi s avarskog groblja na poziciji Nuštar naslov je izložbe otvorene u petak u Arheološkom muzeju Zadar. Nastala u suradnji s Gradskim muzejom iz Vinkovaca, a u sklopu obilježavanja 180. obljetnice osnutka Arheološkog muzeja Zadar izložba donosi rezultate konzerviranih predmeta s avaraskog groblja u Nuštru, na samom istoku Hrvatske. Kako je prilikom otvorenja istaknula Anita Rapan Papeša iz Gradskog muzeja Vinkovci predmeti su izvađeni bez arheologa, dakle to je izvadio grobar.

– Nemamo pouzdan kontekst za te nalaze, ali su oni inicirali istraživanja koja su provedena nakon toga s fantastičnim rezultatima, kazala je Rapan Papeša.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Zadar dr. sc. Smiljan Gluščević istaknuo je kako je izložba, među ostalim, postavljena u sklopu znanstvenog skupa “Hrvatska arheologija i Aahenski mir 812-2012.”, a tim jeznačajnja je jer se radi o tek nekoliko devastiranih avarskih grobova, a materijal iz druge polovice osmog i početka devetog stoljeća u primorskoj Hrvatskoj, na našoj obali je iznimno rijedak.

– Mi u našem muzeju imamo nešto ostataka tog avarskog materijala koji potječe iz jednog malog sela blizu Skradina i Nina, odnosno Kašića. Ovdje je donesen samo konzervirani materijal iz uništenih, nestručno prekopanih grobova, ali je naknadno, sredstvima Ministarstva kulture istraženo još nekoliko desetaka, istaknuo je ravnatelj Gluščević. A kako je do svega došlo? Prilikom izgradnje nogometnog igrališta u sklopu ŠRC Nuštar-Dvorac zemljani iskop rezultirao je nalazima râka. Misleći da se radi o recentnim grobovima, investitor je angažirao lokalnog grobara iz Nuštra kako bi ispraznio rake. Vidjevši da se radi o starim kostima, radovi su nastavljeni. Grobar je iskopane kosti i nalaze pohranio u mrtvačnici na nuštarskom groblju. Inicijativom stanovnika Nuštra informacije o ovome stigle su do stručnjaka u Gradskom muzeju Vinkovci, koji su izlaskom na teren utvrdili da se radi o predmetima iz avarskog razdoblja te su daljnji radovi obustavljeni na zahtjev Ministarstva kulture RH, Uprave za zaštitu kulturne baštine, Konzervatorskog odjela u Vukovaru.

Pronađeni predmeti predani su na pohranu u gradski muzej Vinkovci i kao zbirka preventivno zaštićeni, a izvanrednim sredstvima Ministarstva kulture RH restaurirani su u radionici Odjela za restauriranje kopnenih arheoloških nalaza Hrvatskog restauratorskog zavoda. Antropološke analize otkirvenih kostura su u tijeku, a ovom prilikom predstavlju se pokretni nalazi – dijelovi nakita i pojansih garnitura od bronce, te keramički lonci u kojima je u grobove prilagana hrana. Na izložbi su postavljena 32 predmeta.

Izvor: Zadarski list