fbpx

Na Ražovljevoj glavici 2014. godine memorijalni centar

U prvoj fazi će se asfaltirati put s nogostupom i najvjerojatnije javna rasvjeta od Marinovca do Ražovljeve glavice. Izgradila bi se sva potrebna infrastruktura, voda, struja, telefon te veliko parkiralište i iskopali temelji zgrade koja je ovalnog oblika, navodi Škara ističući pritom kako bi centar trebao biti gotov 2014. godine

Počela je realizacija projekta memorijalnog centra u spomen poginulim civilima i braniteljima Škabrnje na vrhu Ražovljeve glavice, iznad ovog ravnokotarskog mjesta. Započeli su građevinski radovi na izgradnji komunalne infrastrukture, od kapelice na Marinovcu pa uz križni put do vrha legendarnog brda, izuzetno važne kote u Domovinskom ratu.

Zgrada u drugoj fazi

– Radove izvodi Inženjerijska bojna Gardijske motorizirane brigade, a financira ih Ministarstvo branitelja, kaže Luka Škara, načelnik Općine Škabrnja.

Projekt memorijalnog centra na Ražovljevoj glavici izradio je zadarski arhitektonski biro Via Factum iz Zadra. Predviđana vrijednost cijelog projekta iznosi oko 8 milijuna kuna.

– U prvoj fazi će se asfaltirati put s nogostupom i najvjerojatnije javna rasvjeta od Marinovca do Ražovljeve glavice. Izgradila bi se sva potrebna infrastruktura, voda, električna struja, telefon te veliko parkiralište i iskopali temelji zgrade koja je ovalnog oblika, 26×26 metara, navodi Škara ističući pritom kako bi centar trebao biti gotov 2014. godine.

Polaganjem kamena temeljca predsjednika RH dr. Ive Josipovića u nazočnosti predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke i visokih vojnih izaslanika, protekle zime je “svečani dio radova” bio završen te je preostalo zapitati se što će uslijediti dalje.

– U sljedećoj proračunskoj godini realizirala bi se druga faza memorijalnog centra u kojoj bi se izgradila zgrada. Općina će se ponovno javiti na natječaj ministarstva za sufinanciranje istovrsnih projekata, najavljuje Škara.

Usprkos podršci predsjednika Josipovića i Leke te ministra obrane Ante Kotromanovića i ministra branitelja Predraga Matića Freda, financijska konstrukcija, kako napominje načelnik, nije zatvorena. Naime, shodno konstataciji premijera Zorana Milanovića da se zbog ekonomske krize “koja će trajati” Hrvatska nalazi u izvanrednom stanju, teško je, dodaje načelnik, očekivati izdašniju državnu pomoć pa se najveći dio namjerava prikupiti donacijama.

– Budući da će memorijalni centar, osim poštovanja, sjećanja i tuge, imati i zadaću da nadahnjuje, potrebna nam je pomoć svih domoljuba, svih dobronamjernika koji na bilo koji način mogu pomoći pri izgradnji memorijalnog centra, dodatnih sadržaja i komunalne infrastrukture, pozvao je direktor komunalnog poduzeća Zoran Gurlica, prvi škabrnjski načelnik, koji je sa Škarom obilazio gradilište.

Ispit savjesti

Škabrnja je dala 86 vojnih i civilnih žrtava. Oni jesu uzor i bit će uzor svim generacijama. Memorijalni centar dovijeka će čuvati njihovo domoljublje, odlučnost i nesebičnost. Simbol pijeteta svim žrtvama koje su pale za slobodu Hrvatske, simbol nade, zahvalnosti i nacionalnog zajedništva. Središnje mjesto odavanja počasti poginulima u Domovinskom ratu.

– Ovo je velik projekt za herojsku Škabrnju, simbol hrvatskog otpora, žrtve, ponosa i pobjede te vječni podsjetnik na sve one koji su dali svoj život za domovinu. Škabrnjani nikada neće zaboraviti žrtve Škabrnje, naglasio je Gurlica dodajući kako nas žrtve Škabrnje pozivaju na izgradnju i ljubav prema domovini.

– Odnos prema žrtvi hrvatskog branitelja i civila je ispit savjesti svakog od nas. Dali su svoje živote kako bi hrvatskim građanima osigurali miran i siguran život. Njima dugujemo našu slobodu i oni zaslužuju trajni spomen hrvatskog naroda, ističe Zoran Gurlica.

Istina o velikoj tragediji Škabrnje, njezinim braniteljima i civilima nikada ne smije pasti u zaborav. Svako to svjedočanstvo ima svoje ljude, imena i prezimena, njihove muke, stradanja, napominje Gurlica.

– Ovakva mjesta nas moraju zbližavati, a ne razdvajati. Ovdje će biti mjesto gdje je svako ime veličina za sebe i gdje nema nepravde jer na ovome mjestu su svi životi jednako važni i svi gubici jednako bolni, poručio je načelnik Škara, dodajući kako ih previše toga podsjeća na dane rata u kojima su mnogi ostali bez svojih najdražih.

Kao vječni spomen na njih počeo je i ovaj za Škabrnju veliki projekt.

– Osim asfaltnog puta od Marinovca uredit će se i pješački put od ‘popove’ kuće do Ražovljeve glavice, dodao je Škara.

NEMA VIŠE KRIŽA I SPOMEN-OBILJEŽJA DENISU ŠPIKI
Zbog građevinskih radova na Ražovljevoj glavici više nema velikog križa, a spremljeno je i spomen obilježje podignuto zapovjedniku Druge satnije Otočkog bataljuna Denisu Špiki, koji je poginuo 27. siječnja 1993. Križ kao i spomen obilježje više se neće ni vraćati na prijašnja mjesta, križ će biti drugačiji, a obilježe hrvatskog viteza odlazi u memorijalni centar.

Još nije definirano što će biti sa spomen obilježjem stotinjak metara dalje na jugozapadnom podnožju Ražovljeve glavice podignutom 32-godišnjem Draganu Gulanu iz Galovca, pripadniku 7. domobranske pukovnije. Hrvatski bojovnik iz Galovca također je poginuo krajem siječnja 1991. Pet godina se vodio kao nestali, a unatoč organiziranim potragama njegove posmrtne ostatke sasvim slučajno je pronašao neki lovac.

 Izvor: Zadarski list