fbpx

PAD SRPSKIH TAJKUNA Zbog milijunskih malverzacija uhićeni Miroslav i Mišković i njegov sin Marko!

Oca i sina Mišković, kao i još nekoliko osoba dovodi se u vezu s poslovima privatizacije poduzeća za ceste

Srbijanska kriminalistička policija uhitila je u srijedu ujutro vlasnika “Delta holdinga” i jednog od najbogatijih Srba Miroslava Miškovića, njegovog sina Marka i još nekoliko osoba koje se dovode u svezu s poslovima privatizacije poduzeća za ceste, izvijestila je Radio televizija Srbije (RTS).

Policija je dobila rješenje o zadržavanju na 48 sati, a u roku tih 48 sati tužitelj će odlučiti o duljini pritvora.

Miroslav i Marko Mišković su prethodnih dana saslušavani u policiji i ministarstvu pravosuđa u svojstvu građana, a policija je u subotu spriječila Marka Miškovića da privatnim zrakoplovom napusti zemlju i otputuje u London, te mu oduzela putovnicu. Miroslava Miškovića policija je posljednji put saslušala u ponedjeljak.

Osim Miškovića, kako izvješćuje RTS, uhićeni su i Milo Đurašković, vlasnik “Nibens grupe”, “Šer korporacije” i Preduzeća za puteve Niš (PZP), bivši ravnatelji PZP-a Milutin Gašević i Zoran Mihailović, ravnatelj “Šer korporacije” Risto Ristić, predsjednika skupštine dioničara PZP-a Niš Dejan Jevtić i još nekoliko osoba koje se dovode u svezu s milijunskim zloporabama.

“Nibens grupa” nastala je kroz privatizaciju nekoliko poduzeća, a srbijanski mediji su godinama unazad spekulirali da iza svega stoji Miroslav Mišković. Njegov sin Marko, vlasnik tvrtke “Mera investment fond”, prema neslužbenim je informacijama policiji i državnom odvjetništvu govorio o transakcijama i putevima novca između Delta holdinga i Nibens grupe.

Miroslav Mišković vlasnik je Delta holdinga, poslovnog sustava koji je do prošle godine zapošljavao 25.000 ljudi i ostvarivao tri milijarde eura ukupnog prihoda, a danas ima 7.700 zaposlenih i jedna je od pet najvećih tvrtki u Srbiji.

Početkom 2011. godine Mišković je belgijskoj tvrtki “Delhaize” prodao trgovinski lanac “Delta Maxi” za 932,5 milijuna eura.

Mišković je nedavno dospio u središte pozornosti medija i javnosti nakon što je u drugoj polovici studenog potpredsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić, najavljujući jednu u nizu akcija protiv korupcije, priopćio da su započele predistražne radnje o poslovanju poduzeća vlasnika Delta holdinga.

Mišković je svoj poslovni imperij i veliko bogatstvo počeo stjecati koristeći povlašten položaj koji je imao zahvaljujući vezama s režimom Slobodana Miloševića.

Izvor: Jutarnji list