fbpx

PayPal gasi poslovanje kod nas jer ne želi zapošljavati administraciju

Ipak dobar dio zaposlenika u Hrvatskoj, pogotovo oni koji rade na razvoju proizvoda i za eBay, u čijem je vlasništvu PayPal, dobili su ponudu da se presele u Boston, zadrže posao uz povećanje plaće i do tri puta

PayPal krajem prosinca gasi poslovanje u Hrvatskoj gdje je lani, u prvoj godini rada, imao promet od milijun dolara, poslovao pozitivno i zapošljavao 17 programera, javlja Poslovni dnevnik.

Štoviše, plan hrvatske podružnice, tvrtke Where, bio je povećati tim na 60 do 200 programera. No u PayPalu navode da su ukinuli 120 radnih mjesta izvan SAD-a, među kojima i ona u Hrvatskoj, dok je u SAD-u otkaz dobilo 325 radnika. Ipak dobar dio zaposlenika u Hrvatskoj, pogotovo oni koji rade na razvoju proizvoda i za eBay, u čijem je vlasništvu PayPal, dobio je ponudu da se presele u Boston, zadrže posao uz povećanje plaće i do tri puta. Unatoč tome većina je odlučila ostati u Hrvatskoj jer ovdje imaju obitelji i djecu.

PayPal, odnosno eBay, iz Hrvatske nije otišao zbog troškova poslovanja već zbog sigurnosnih i drugih standarda poslovanja, objašnjava Bruno Batarelo, glavni operativac tvrtke Where u Hrvatskoj.

Ključ je u tome što PayPal i eBay ništa ne “outsourceaju” jer drže visok standard sigurnosti. Iz toga proizlazi da bi ovdje morali zaposliti još 20 do 30 ljudi u računovodstvu, projekt-menadžmentu, sigurnosti, upravljanju informacijama, pravnom odjelu i drugim popratnim poslovima koje trenutačno nemaju, a nužni su po njihovim standardima poslovanja. A s takvom logistikom svejedno je ima li vaš razvojni tim 20 ili 200 programera, navodi Batarelo i kaže da već traži druge tvrtke iz SAD-a kojima bi bili zanimljivi.

Izvor: Večernji list