fbpx

Po novac su dolazili Kalmeta, Šuker, Kirin i estradnjaci

Na suđenju Ivi Sanaderu i ostalima u aferi Fimi media, na Županijskom sudu u Zagrebu svjedočile su četiri svjedokinje – dvje zaposlenice Fimi medije i dvije zaposlenice Carinske uprave. Svjedočile su o bliskoj suradnji Nevenke Jurak i ravnatelja Carinske uprave Mladena Barišića koji je vodio brojne neobične sastanke s vrlo poznatim ljudima

Svjedokinja Sanja Crnković, pomoćnica Mladena Barišića za protokole u vrijeme dok je bio ravnatelj Carine, ispričala je kako su u njegov ured dolazile osobe koje nisu imale veze s njegovim poslom u Carini. Crnković kaže da te goste nisu nikada ni evidentirali te da se radilo o ministrima i drugim saborskim zastupnicima, predsjednicima uprave javnih trgovačkih društava, glasnogovorniku Vlade Ratku Mačeku i brojnim estradnim zvijezdama.

Kaže da je Maček (koji je također optuženik u ovom predmetu) s jednog sastanka izašao s tamno plavom vrećicom kakve je vidjela u Barišićevom sefu u kojima je bio čuvan novac u velikim iznosima. Na Mačekovom odlasku iz ureda Barišić je jednom prokomentirao: ‘Izbori se plaćaju i puno poslije izbora.’

Sjeća se da su na sastanke dolazili i Nina Badrić, Ivana Banfić i Thompson… Druga svjedokinja, također zaposlenica Carinske uprave, tajnica Tamara Babić kaže da je najčešće u Carinu dolazio Mate Mišo Kovač, a osim navedenih i Miroslav Škoro.

Dok Crnković kaže da je Ivo Sanader dva puta, nakon ostavke, došao u Carinu, svjedokinja Babić vidjela ga je samo jednom. Sjeća se kako nije radila kantina pa ga nije mogla ponuditi pićem.

Od ministara su kod Barišića dolazili Božidar Kalmeta, Ivica Kirin, Ivan Šuker i Petar Čobanković. Bar se tih osoba svjedokinje sjećaju.

Crnković je, tvrdi, imala pristup uredskom sefu u kojem su dvije police bile odvojene za osobne potrebe Mladena Barišića, a dvije za tajne dokumente. Samo je ona uz Barisica imala pristup sefu. Rekla je da je na tim policama vidjela plave vrećice s novcem, kuverte, smeđu kožnu torbu i jednu kutiju. Nekada je novca bilo više, nekada manje…

Ukupno je dva ili tri puta brojala novac s Barišićem i HDZ-ovom računovotkinjom Brankom Pavošević. Jednom prilikom izbrojali su ‘par milijuna kuna’ u eurima, kunama i dolarima. Ne zna kako je novac dolazio u Carinu niti čemu je služio. Sjeća se tek da je Pavošević jednom tražila novac za ‘tekuće troškove’ HDZ-a.

Nakon Sanaderove smjene, Barišić je u uredu prokomentirao kako odjednom ‘mobitel šuti’ i ‘nitko ne dolazi’.

Redovito mu je dolazila tek šefica Fimi Medije Nevenka Jurak koja je, uvjerene su svjedokinje, s njime imala ‘privatan odnos’. O prirodi toga odnosa nije ništa rečeno, no dalo se naslutiti da nisu bili samo prijatelji.

Svjedokinja Tamara Šašić radila je svo to vrijeme s Nevenkom Jurak u Fimi mediji. Rekla je kako je Jurak ugovarala sve poslove s brojnim državnim tvrtkama poput Plinacroa, HAC-a, Hrvatskih cesta, Autoceste Rijeka-Zagreb, Fine, Croplina, Lutrije itd.

Šašić je radila projekt megaboarda za HPB a poznat joj je i ugovor s tvrtkom Vijadukt kojoj su kasnije morali vratiti novac jer nisu napravili dogovoren posao.

Zaposlenica Fimi medije Ivana Kušec, radila je na ‘običnim’ tajničkim poslovima sve dok joj šefica Jurak ne bi naredila da sastavi ponude za određene klijente. Tak je rekla da većina tvrtki ne bi dobivale cjenike uz ponude, nego bi se iznos dogovorio s Jurak. Samo je Croatia osiguranje, prisjetila se, tražilo cjenik. U njemu bi bio obračun zakupa televizijskog programa kojega su prodavali tvrtkama po sekundama, dok su ga od televizija kupovali ovisno o terminu emitiranja – dakle, po jeftinijoj cijeni.

Podsjetimo, u aferi Fimi media optuženi su Ivo Sanader, Ratko Maček, Mladen Barišić, Branka Pavošević, Nevenka Jurak, HDZ i Fimi media. USKOK ih tereti da su iz proračuna izvuki 70 milijuna kuna za ‘crni fond’ HDZ-a, potrebe predizborne kampanje, gotovinskih dodataka na plaće, skupe cateringe u središnjici stranke, luksuznu odjeću zaposlenica, raza lobiranja itd.

Izvor: tportal.hr