fbpx

ŠOKANTNO: EU ulaže milijune u zataškavanje kriminala u RH!

Planirana je potrošnja od čak 20 milijuna eura poreznih obveznika iz EU fondova koji se namjeravaju iskoristiti za prikrivanje kršenja ljudskih prava, neobuzdane korupcije, gospodarskih problema i organiziranog kriminala u Hrvatskoj, javlja Adriatic Institute.

Šokantni pokušaji od strane Europske Unije za zataškavanjem opasne “Balkanske rute”, koja je glavni put trgovcima ljudima, za krijumčarenje mladih žena i djece u Europi kao seksualno roblje i za prijevoz droge i oružja koja dolazi iz Afganistana, Pakistana i Irana. “Balkanska ruta” izravno financira terorističke skupine koje ciljaju na vitalne interese Zapada i njihove građane na globalnoj razini.

Kao odgovor, Adriatic Institut je pokrenuo stratešku inicijativu za obavještavanjem zastupnika koji predstavljaju države članice EU, medijske čelnike i antikorupcijske aktiviste diljem Europe glede potrošnje novca iz fondova EU i njezinih poreznih obveznika kao i ostalih izraženih pitanja u Hrvatskoj, Crnoj Gori, ali i u široj regiji. Sunday Times je stavio pod povećalo potrošnju od čak 20 milijuna € za PR konzorcij koji bi trebao medijski očistiti sliku Hrvatske kao zemlje u kojoj caruje korupcija, kršenje ljudskih prava i sveopća ekonomska katastrofa. Planirani ulaz Hrvatske u EU nazivaju katastrofom.

Prenosimo članak objavljen u The Sunday Times (16.12.2012)

THE SUNDAY TIMES (tiskano izdanje od 16.12.2012 // Bojan Pancevski)

Europska komisija planira potrošiti £16 milijuna (€20 milijuna) na PR kampanju kako bi promovirala proširenje Europske unije prije ulaska, zemlje s tako ozbiljnim ekonomskim problemima da bi mogla biti primorana moliti za pomoć.

Hrvatski kreditni rejting je snižen na status smeća prošli tjedan, nakon pogoršanja ekonomije zbog neprovođenja reformi. To je izazvalo strahove da bi ova balkanska zemlja mogla zatražiti financijsku pomoć čak prije nego li uđe u EU.

Slavko Linić, ministar financija, rekao je prošli tjedan da je razmatrao obratiti se Međunarodnom monetarnom fondu za pomoć, koji je napomenio “..ovo (snižavanje kreditnog rejtinga) će učiniti tešku situaciju još težom,” . Nezaposlenost među mladim ljudima je oko 40%, a široko rasprostranjena korupcija, organizirani kriminal i slaba vladavina prava odvraćaju strana ulaganja.

Komisija je dodijelila PR ugovor konzorciju komunikacijskih tvrtki sa sjedištem u Briselu kako bi suzbila “mitove, predrasude i dezinformacije” o proširenju Europske unije. Ovaj potez slijedi široko rasprostranjenu kritiku da su Bugarska i Rumunjska bile bijedno pripremljene kada su se pridružile EU 2007. godine. Isto tako, ovaj potez dolazi nakon što je izvješće komisije upozorilo da hrvatska vlada lijevog centra mora ojačati vladavinu prava i intenzivirati borbu protiv korupcije. Izvješće je naglasilo potrebu za hitnim poboljšanjem javne administracije i pravnog sistema. Također je naglasilo probleme s ljudskim pravima i zaštitom manjina.

Isto tako, ovaj potez dolazi nakon što je izvješće komisije upozorilo da hrvatska vlada lijevog centra mora ojačati vladavinu prava i intenzivirati borbu protiv korupcije. Izvješće je naglasilo potrebu za hitnim poboljšanjem javne administracije i pravnog sistema. Također je naglasilo probleme s ljudskim pravima i zaštitom manjina.

Ovaj potez slijedi široko rasprostranjenu kritiku da su Bugarska i Rumunjska bile bijedno pripremljene kada su se pridružile EU 2007. godine.
Komisija je dodijelila PR ugovor konzorciju komunikacijskih tvrtki sa sjedištem u Briselu kako bi suzbila “mitove, predrasude i dezinformacije” o proširenju Europske unije.

Norbert Lammert, predsjednik njemačkog parlamenta i član stranke premijerke Angele Merkel, iznio je stav protiv ulaska Hrvatske u EU prošlog tjedna. Izjavio je: “Nakon iskustva s Bugarskom i Rumunjskom, moramo ozbiljno uzeti nedavna komisijska izvješća o napredovanju: Hrvatska očito nije spremna za ulazak. “Standard & Poor’s, rejting agencija koja je snizila rejting Hrvatskoj, izjavila je: “Hrvatskoj nedostaju radna fleksibilnost i fleksibilnost tržišta proizvoda – javni sektor zemlje zapošljava oko jedne trećine ukupne radne snage.” Također, kritizira “neodrživo visoko trošenje na socijalne programe”, neuspjeh u reformama i nedostatak radne fleksibilnosti. Ivo Sanader, prijašnji premijer zemlje koji je pregovarao o ulasku u EU, je osuđen na 10 godina zatvora zbog korupcije, prošli mjesec. Sada će PR kampanja koju financiraju porezni obveznici EU pokušati poboljšati imidž zemlje prije nego što postane 28. zemlja članica Europe.

Pridruživanje uniji će dati Hrvatskoj pristup milijardi vrijednom financiranju namijenjenom podršci nerazvijenih regija. “Umjesto da riješi hrvatske probleme, Europa troši novac poreznih obveznika na prikrivanje kriminala i skandala,” izjavila je Natasha Srdoc, iz think tank-a Adriatic institut za javnu politiku. Druge problematične zemlje čekaju u redu na ulazak u EU. Crna Gora, koja se bori s ogromnim problemima korupcije i čiji je premijer Milo Djukanovic bio pod istragom talijanskih vlasti, je slijedeća u redu za ulazak.

Komisija rutinski dodijeljuje svoje PR ugovore vanjskim agencijama, unatoč tome što zapošljava tisuće komunikacijskih stručnjaka. “EU je već upumpala milijune u nagovaranju građana Hrvatske da uđu u EU. Sada želi potrošiti još više milijuna kako bi ih uvjerila – i nas – da nisu napravili ogromnu pogrešku,” izjavio je Paul Nuttal, član europskog parlamenta UKIP stranke. Glasnogovornik komisije je rekao: “Proširenje je ključna EU politika koju podržavaju sve članice i ta koja definira europski projekt.” PR ugovor namjerava “podržati informiranu raspravu o tome.”

Izvor: BOJAN PANCEVSKI // ADRIATIC INSTITUTE // POLITIKA.HR