fbpx

Anonimni dopis uzburkao javnost: za dobro poslovanje direktorici Zračne luke 160.000 kuna nagrade!

Inicijativu “Za turizam zaJedno”, koja navodi kako okuplja većinu turističkih zajednica, a zapravo je riječ o anonimnom dopisu zbog bonusa direktorici Zračne luke Zadar Katici Pupić-Bakrač za uspješnost poslovanja Zračne luke u 2012. godini u iznosu od 160.000 kuna neto, “prozvana” direktorica nazvala je pamfletom iza kojega možda stoji netko tko uopće nema veze s turističkim zajednicama jer ne razlikuje dobit društva i stimulativni dio plaće.

U dopisu je prigovoreno direktorici da dobit ostvaruje ponajprije zbog toga što zračna kompanija Ryanair čini čak 70 posto ukupnog prometa Zračne luke Zadar, a uspješnost poslovanja Zračne luke Zadar, odnosno dobit na osnovi koje će se direktorici isplatiti navedeni iznos, nije ostvarena jedino zaslugom direktorice, nego svih sudionika koji sudjeluju u sufinanciranju Ryanaira, među ostalim i lokalne Turističke zajednice.

– Zračna luka Zadar već dugi niz godina reinvestira, a da to ne čini, ne bi ni Ryanair ni druge kompanije letjele za Zadar, koja je po opremljenosti danas vodeća zračna luka u Hrvatskoj, a 90-ih godina bila je zgarište. Ryanair je značajan partner, ali ne i jedini. Iznos koji plaća Airport marketing Services, a koji sufinanciraju HRT i sustav lokalnih turističkih zajednica, lokalna samouprava i gospodarstvenici, ne ulazi u prihode Zračne luke i ne utječe na ostvarenu dobit. Ne bih imala ništa protiv kad bi taj posao odrađivale turističke zajednice, dapače, olakšali bi nam i mogli bi se više posvetiti drugim poslovima – ističe direktorica.

Direktorica Katica Pupić-Bakrač
Direktorica Katica Pupić-Bakrač

[stextbox id=”okvir” caption=”Usklađivanje s odlukom Vlade” image=”null”]

– Kako to da autor anonimnog pisma nepostojeće inicijative “Za turizam zajedno” već zna koliko će bonus iznositi, a ja ne znam? Nije mi isplaćen stimulativni dio plaće niti znam hoće li mi biti isplaćen. Istina je samo da je Nadzorni odbor postupio po nalogu Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture od 25. travnja 2012. godine i uskladio moj ugovor o radu s Odlukom o utvrđivanju plaća i drugih primanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava (NN 4/12, 83/09, 3/11, 3/12 i 46/12), a kojom je propisano da članovi uprava više nemaju pravo na otpremnine te im se utvrđuje pravo na stimulativni dio plaće u slučaju poslovanja s dobiti.

– Očigledno je, dakle, da pravo na stimulativni dio plaće nema samo direktorica Zračne luke Zadar, već da to pravo imaju svi članovi uprava onih društava koja su u većinskom vlasništvu države. Stoga se nameće pitanje koji je to grijeh Nadzorni odbor i direktor Zračne luke Zadar počinio kada je pri usklađivanju ugovora o radu direktora postupio u skladu s odlukom Vlade Republike Hrvatske? – zaključuje direktorica Katica Pupić-Bakrač.

[/stextbox]

[stextbox id=”okvir” caption=”A moralna odgovornost?” image=”null”]

Fantomski je dopis uzburkao zadarsku javnost do te mjere da se svrstala u dva tabora, jedan koji podržava direktoricu i drugi koji je osuđuje. Pozitivno mišljenje iznijeli su direktor “Turisthotela” Frane Skoblar i direktor TZ-a Zadarske županije Ivo Dunatov. Drugi su, poput direktora TZ-a grada Zadra Zvonka Šupe, zamjerili moralnu odgovornost.

[/stextbox]

[stextbox id=”okvir” caption=”Bolje ništa ne raditi?!” image=”null”]

Opći je dojam da je direktorica Katica Pupić-Bakrač preporodila poslovanje zadarske Zračne luke, koja je od izrazito neperspektivnog aerodroma, praktično bez ikakvog prometa, postala vrlo značajan generator razvoja zadarskog turizma, u sezoni i izvan nje, na kojoj je jednu od svojih stalnih baza postavio i važan europski niskotarifni prijevoznik. Kamo sreće da se slične nagrade isplaćuju i drugim direktorima za nove tvornice i pogone, ali njih – nema.

No bez obzira i na tu ocjenu, nije jasno na koji se to način direktorica ogriješila o zakon s obzirom da samo traži provedbu Odluke Vlade RH, poput direktora svih ostalih državnih poduzeća ako zadovoljavaju propisane kriterije. Godinama su se naknade isplaćivale brojnim političarima za članstva u raznim nadzornim odborima državnih poduzeća koja su gomilala gubitke, ali to nije nikome smetalo. Možda bi direktorica bolje prošla da nije radila ništa, da je Zračna luka ostala pustopoljina bez aviona, a ona direktorica bez rezultata i bez bonusa?

[/stextbox]

[stextbox id=”okvir” caption=”Stimulacija bez otpremnine” image=”null”]

Provođenje Odluke o utvrđivanju plaća i drugih primanja predsjednika i članova uprava trgovačkih društava, koju je 19. travnja 2012. godine donijela Vlada premijera Zorana Milanovića, naložio je 25. travnja prošle godine ministar Siniša Hajdaš Dončić. U njoj se precizno navodi na koji način nadzorni odbor, odnosno drugi nadležni organ trgovačkog društva, može za predsjednika i članove uprave ugovoriti godišnju nagradu kao varijabilni dio plaće, odnosno stimulativnu nagradu, ali bez prava na otpremninu koja je do tada bila sastavni dio gotovo svih menadžerskih ugovora.

[/stextbox]

Izvor: Slobodna Dalmacija