fbpx

Dan mimoza: Rano otkrivanje preduvjet uspješnog liječenja karcinoma maternice

Nacionalni  je dan borbe protiv raka maternice poznatiji kao Dan mimoza koji se već šestu godinu obilježava u cijeloj Hrvatskoj. Središnje obilježavanje odvija se na zagrebačkom Cvjetnom trgu.

Rano otkrivanje ove zloćudne bolesti od koje u Hrvatskoj svaki dan oboli jedna žena, a svaki treći jedna i umire, ključno je za njenu prevenciju. Najbolji način otkrivanja su redovni ginekološki pregledi za sve žene, a posebice one od 25 do 65 godina, cijepljenje protiv HPV virusa te odgovorno spolno ponašanje, poruka je s Cvjetnog trga Hrvatske lige protiv raka i udruge Zdravka.

Rano otkrivanje bolesti koje je preduvjet uspješnog liječenja karcinoma vrata maternice cilj je i Nacionalnog programa te dosad već 100 tisuća odaslanih poziva na preventivni papa test.

Prigodnom prodajom cvijeća na Cvjetnom trgu svoju su podršku Danu mimoza dali i brojni poznati. Među njima i predsjednik Ivo Josipović, potpredsjednica Vlade Milanka Opačić, ministar zdravlja Rajko Ostojić te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, svi sa zajedničkom porukom – briga o zdravlju je najvažnija, a ako pregled spasi i jedan život, već je učinjeno mnogo.

Ostojić i Bandić mimoišli se na Cvjetnom trgu

Dvojica kandidata za prvog čovjeka metropole ondje su bili u razmaku od sat vremena, dovoljno za pitanja izbjegavaju li jedan drugoga. Evo što su rekli.

“Ma naravno da se ne izbjegavamo”, rekao je Ostojić.

“U 11 sati ću biti s radnicima Kamenskog, a u 12 sati s mojim prijateljima na Vincekovom. Ja imam posla, ne mogu stajati na jednom mjestu”, istaknuo je Bandić.

U Zagrebu kreće program besplatnog papa testa jednom godišnje za žene starije od 50 godina

Grad Zagreb na proljeće kreće s programom besplatnog papa testa jednom godišnje za žene starije od 50 godina, najavio je pročelnik za zdravstvo Zvonimir Šostar.

Nastavak je to cjelovitog programa prevencije raka vrata maternice uz već postojeću edukaciju te program cijepljenja djevojčica protiv HPV-a. Prvi će pregledi krenuti u Sesvetama, rekao je Šostar.

“Krenut ćemo s jednom gradskom četvrti, najvjerojatnije sa Sesvetama s obzirom na preko 80.000 stanovnika. Svi obično rade centar grada, idemo se malo maknuti od centra, idemo tim ženama prvima omogućiti, a onda proširiti taj program na cijeli Zagreb”, zaključio je gradski ministar zdravstva.

Dan mimoza obilježen i u Osijeku

Hrvatski dan borbe protiv raka vrata maternice obilježen je i na osječkom Trgu Ante Starčevića. Hrvatska je zemlja niske pojavnosti ove bolesti, ali unatoč tome, visoke smrtnosti, rekao je koordinator Nacionalnog programa za Osječko-baranjsku županiju Nikola Kraljik.

“U porastu je iz tih razloga što mi tu bolest kod 70 posto žena nalazimo u onoj fazi kada još liječenjem i drugim tretmanima možemo ili spasiti njihov život ili omogućiti dugorajniju kvalitetu života. Zabrinjavajuće je to što nam je otprilike 22 posto tih žena u uznapredovaloj fazi kada više uz svu tehnologiju i sva znanja koja danas imamo ne možemo više ništa učiniti”, pojasnio je Kraljik.

Rana prevencija vrlo je bitna, pa su stoga od prosinca prošle godine na adrese žena u dobi od 25 do 64 godine počeli pristizati pozivi na preventivne ginekološke preglede. Kampanja će trajati tri godine.

Izvor: Index.hr