fbpx

Don Ivan Grubišić otkriva: Svakom zastupniku pripada uz plaću još 1000 kn dnevno!

Gospodo političari, narod više ne može plaćati vaše privilegije. Odrecite se milijuna koje stranke dobivaju iz proračuna i počnite raditi za opće dobro ne zbog plaće i zbog interesa, nego zbog dobrobiti zemlje i njezina naroda.

Poziv je to koji je don Ivan Grubišić, nezavisni saborski zastupnik, uputio političkoj eliti zemlje u prvim danima 2013. godine. Njegova logika je sljedeća: u doba krize, kada svaki dan bez posla ostaje veliki broj radnika, privilegije su višak. Među njima i ona koja političkim strankama, sukladno Zakonu, godišnje pripadne pedesetak milijuna kuna za njihovo redovno financiranje.

Pomažem potrebitima

– Svaki saborski zastupnik na dan dobiva više od 1000 kuna. To je novac koji izravno iz proračuna ide političkoj stranci, mimo zastupničkih plaća, pokrivanja troškova prijevoza i potpore za iznajmljivanje stana u Zagrebu. Riječ je o velikom iznosu i privilegijama koje u vrijeme krize treba ukinuti – ističe don Ivan Grubišić, koji je prvi saborski zastupnik koji se javno odrekao svoje saborske plaće i koji je zatražio ukidanje proračunskih dotacija strankama i nezavisnim listama.

Don Ivan trećinu svoje saborske plaće izdvaja za rad Udruge roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti “Sanus”, dio daje i Udruzi “Most”, mjesečno plaća i dvije stipendije od 1500 kuna te pomaže tri samohrane majke. I sam je, kaže, bio zatečen iznosom koji je stigao na njegov račun polovinom prošle godine. Prema odluci Odbora za Ustav, pripalo mu je 81 tisuću kuna.

– Primio sam tri rate, opremio sam ured, nabavio printer i fax, na pola radnog vremena zaposlio tajnicu, koju ne plaća Sabor, nego ja iz ovih sredstava. Sve ostalo je moj angažman bez naknade, jer smatram da ona nije potrebna onom tko radi za opće dobro – kaže don Ivan Grubišić, koji ne krije da takvo odgovorno ponašanje očekuje i od premijera Zorana Milanovića, kao i od predsjednika države Ive Josipovića.

No, priča ima i drugu stranu medalje. SDP-ovac Peđa Grbin, predsjednik Odbora za Ustav, koji će u lipnju, nakon objave izvještaja o izvršenju Državnog proračuna, donijeti odluku o novim financijskim tranšama za političke stranke i nezavisne zastupnike, ističe da postojeći model predstavlja prepreku sumnjivim donacijama.

Dobit00

Prošlo je jednoglasno

– Financiranje iz proračuna brana je od toga da stranke posegnu za svotama sumnjivih investitora i podlegnu pritiscima za dodjeljivanje poslova – tvrdi Grbin.

Zato je domaće zakonodavstvo predvidjelo da strankama, nezavisnim listama i manjinskim zastupnicima godišnje pripadne iznos od 0,05 posto proračuna u četiri tromjesečne rate. U trenutku kada su nedavno u sabornici na dnevnom redu bile Izmjene i dopune Zakona o financiranju stranaka, nitko, ističe Grbin, nije iznio prijedlog o ukidanju ili smanjenju sredstava. Štoviše, Zakon je prošao prvi test gotovo konsenzusom: čak 121 zastupnik podržao je njegovu prvu verziju.

S Grbinom se slaže i SDP-ovac Šime Lučin, koji tvrdi da se utrošak novca iz proračuna potpuno može kontrolirati:

– Bolje da se stranke financiraju iz proračuna, nego na tržištu, gdje je mogućnost korupcije i kupovanja interesa puno veća. No, don Ivan ima protuargument: ovaj model nije uspostavio zemlju bez korupcije. Štoviše, u ovih 12 godina nje je bilo na pretek.

Šef Hrvatskih laburista Dragutin Lesar ističe da Hrvatska nije izmislila toplu vodu, nego je zapravo prekopirala model koji postoji u svijetu.

– Svugdje u parlamentarnim demokracijama stranke se financiraju na ovakav način. Drugog modela nema, parlamentarna demokracija ništa bolje nije izmislila – zaključuje Lesar.

Izvor: Slobodna Dalmacija