fbpx

Fascinantno otkriće: Mistične “zmajeve linije” povezuju povijesne hramove u Hrvatskoj

Mnoge teorije pokušale su objasniti postojanje zmajevih linija. Od onih koje tvrde da je riječ o slučajnosti, do onih koji smatraju da je riječ o Zemljinim energetskim poljima. Neki smatraju da su linije povezane sa poravnavanjem svemirskih tijela, dok neki vjeruju da je riječ o linijama koje povezuju mjesta gdje su se pokapali mrtvi

Na engleskom se nazivaju ‘ley lines’; hrvatski prijevod je zmajeve linije ili zmajeve brazde. Neki smatraju da su ove linije nositelji pozitivne energije, a da su mjesta gdje se sijeku mjesta velike energetske snage. Nerijetko povezuju mjesta od povijesne ili geografske važnosti, kao što su vjerska središta i hramovi. Arheolog amater Alan Mandić otkrio je jednu takvu liniju.

– Jedne večeri, odmarajući se od stresnog dana, gledao sam u kartu Sjeverne Dalmacije na Google Earthu i shvatio da se antičke lokacije Asseria i Varvaria (Birbirska glavica) mogu povezati s Ninom. Južnije se povezuju sa samostanom Visovac na rijeci Krki, a sjeverno sa Pulom i Brijunima. Nisam na to gledao ozbiljno. Osim toga, postoje mnoga važnija mjesta koja su ‘magičnija’ nego ona koja sam povezao. Ali, kada sam pogledao pomnije, shvatio sam da linija povezuje hramove – piše Alan na svom blogu.

Alan je zmajevu liniju povukao od samostana Majke od Milosti na Visovcu. Visovački samostan nalazi se usred jezera rijeke Krke, a na otočiću se nalaze ostaci starokršćanske bazilike, starohrvatski poganski grobovi i crkva Sv.Ivana Krstitelja.

Hrvatska Troja
Linija, povučena prema sjeveru, prolazi kroz Bribirsku glavicu, središte hrvatske države u 13. stoljeću. Lokalitet je poznat i kao ‘Hrvatska Troja’ zbog velikog broja povijesnih artefakata čije postojanje seže u prapovijest. Alan pretpostavlja da je kroz povijest na tom mjestu bio velik broj hramova i crkvi.

Nakon Bribirske glavice linija prolazi kroz izgubljeni rimski grad Asseriu. Danas ovaj kraj polako preuzima priroda, a u prošlosti su ga nastanjivali Iliri i Rimljani. Nakon Asserie, linija prolazi točno preko rimskog hrama u Ninu, nekad najvećeg hrama na istočnoj obali Jadrana.

Alan je pretpostavio da će linija nakon Nina prolaziti kroz Nesactium, najstarije istarsko naselje. No, umjesto toga, linija je prošla kroz Pulu. Ravno preko Augustovog hrama. Nakon Pule, linija prolazi kroz Velike Brijune na kojima su se nalazila tri rimska hrama.

Templarska tvrđava i Gaza
Iznenađenjima tu nije bio kraj. Iako je povlačenje linije dalje prema sjeveru bilo neuspješno, kada je Alan liniju povukao prema jugu, ona je prošla preko Templarske tvrđave na grčkom Rhodosu.

– Znam da ovo izgleda kao templarski misterij, ali zasad ne donosim nikakve zaključke.

Linija dalje prolazi kroz Gazu, iako sam očekivao Jeruzalem. Što to sve znači? Zmajeve linije uglavnom nisu ravne linije nego više upute. Mjesta se rijetko povezuju na tako savršen način, kao na ovoj liniji. Na ovom pravcu postoji velik broj mnogo važnijih i svetijih mjesta, ali nijedno od njih se ne poklapa savršeno – kaže Alan.

Kritičari će reći da je našao upravo ono što je tražio.

– Da, ljudsko oko i um su ‘istrenirani’ da nađu uzorak i ravne linije, kao što nalazimo oblike kada gledamo u oblake. No, ovo je malo presavršeno. S obzirom na velik broj ovakvih mjesta na hrvatskoj obali i južnije, moguće je da ću ja, ili netko drugi, pronaći više od jednog poravnanja povijesnih mjesta – piše Alan.

Motovun, Samobor…
Nije Alanova zmajeva linija jedina u Hrvatskoj. Motovun je, prema knjizi slovenskog stručnjaka Marka Pogačnika ‘Zmajeve linije’, najsnažnije izvorište pozitivne energije u Istri, jer se u njemu križaju tri zmajeve brazde. Takva linija navodno prolazi i Samoborom iz kojeg potječe legenda o zmaju Pozoju. U Engleskoj je najpoznatija Linija Svetog Mihaela koja prolazi kroz nekoliko megalitskih lokaliteta.

Mnoge teorije pokušale su objasniti postojanje zmajevih linija. Od onih koje tvrde da je riječ o slučajnosti, do onih koji smatraju da je riječ o Zemljinim energetskim poljima. Neki smatraju da su linije povezane sa poravnavanjem svemirskih tijela, dok neki vjeruju da je riječ o linijama koje povezuju mjesta gdje su se pokapali mrtvi. Što god bila istina, da li je li riječ o nevjerojatnoj slučajnosti ili su stare civilizacije gradile na načine neshvatljive modernom čovjeku, zasad će ostati misterij.

Alan Mandić je osnivač i vlasnik agencije ‘Secret Dalmatia’ iz Sv. Filip Jakova pokraj Zadra. Misija agencije, kako stoji na njihovoj web stranici, je turistima otkriti skriveno povijesno naslijeđe Hrvatske, pri čemu surađuju sa arheolozima sa zadarskog Sveučilišta.

[stextbox id=”okvir” caption=”Znate li tko je izmislio izraz ‘ley line’?” image=”null”]

Izraz ‘ley line’ u upotrebu je uveo Alfred Watkins 1921. godine. U svojim knjigama ‘Rane britanske staze’ i ‘Stara ravna staza’ želio je identificirati prapovijesne staze britanskih krajolika. Kasnije je razvio teoriju prema kojoj su ove staze osmišljene u neolitiku kako bi olakšale navigaciju tijekom dugih pješačenja. Izraz ‘ley line’ je oživio pisac John Michel, koji ga je 1969. godine povezao sa mističnim teorijama poravnanja geografskih formacija, a povezujući ga sa kineskim konceptom feng-shuia. Vjerovato je da mistična mreža zmajskih linija postoji diljem Velike Britanije. (izvor: Wikipedia)

[/stextbox]

Izvor: dnevno.hr