fbpx

GRAĐANI VJERUJU DA JE 500.000 NEZAPOSLENIH REALNA BROJKA: “A nas, kojima je dogulilo ići na Zavod svaki misec, nitko ni ne spominje”

Od oštre reakcije građana prilikom objave broja nezaposlenih Vlade se pokušala obraniti na Facebooku tvrdeći kako su smanjili nezaposlenost, iako se ona popela na 360 tisuća. Zaključuju kako se nezaposlenost može smanjiti samo otvaranjem radnih mjesta pa se pitamo gdje su te ‘velike’ investicije koje su trebale osigurati nova zapošljavanja

Brojka od 360.000 nezaposlenih samo je dodatno uzrujala hrvatsku javnost koja ne vjeruje tim podacima i sumnjaju da se radi o barem 500.000 nezaposlenih. U komentarima na Facebooku većina ističe kako ni to nije realna brojka te kažu kako je realnost vjerojatno brojka od pola milijuna nezaposlenih, ako se u obzir uzmu svi koji nisu u evidenciji. A da takvih itekako ima potvrdilo je nekoliko građana koji tvrde kako prijavljivanje na HZZ ionako nema smisla.

– A koliko nas je neevidentiranih, već godinama nitko o tome ne govori, ali nas, kojima je dogulilo ići na Zavod svaki misec, a imamo puno godina života, jednostavno nitko ni ne spominje jer bi se tako vidjelo pravo stanje! Prije par godina nas je bilo oko 80.000!!!! Već tada, kad su nas odlučili brisati iz evidencije; već tad se vidjelo alarmantno stanje! – piše Vesna Santini. S njom se slaže i Anđa Verzak koja je opisala svoje iskustvo; ‘Kad god bih pitala: Ima li kakav posao? S druge strane bi dobila odgovor: nemamo ništa zgodno za vas, pokušajte sami pronaći nešto. Tako sam se skinula sa zavoda za zapošljavanje’.

Na brojne komentare građana Vlada je na Facebooku odgovorila kako brojku nezaposlenih ne maskiraju i ne skrivaju ni na kakav način.

– Nismo 15.000 osoba poslali na prekvalifikaciju, skinuli ih pred izbore s evidencije, a kad su odradili prekvalifikaciju, ponovno su dospjeli u evidenciju, samo kod drugog referenta ili referentice. Vodeći se tom logikom, mogli smo s evidencije skinuti 40-ak tisuća nezaposlenih koliko ih je najmanje sudjelovalo u sezonskim radovima u poljoprivredi – piše Vlada na Facebooku.

Tvrde kako je do kraja listopada 2012. bilo oko 165.000 novozaposlenih s liste HZZ-a što je rast od oko pet posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine te da su u Mjere aktivne politike zapošljavanja uključili 16.75 posto više građana nego lani.

– Čarobnog štapića nema i nema instant rješenja koja daju rezultate preko noći. S jedne strane, prestali smo prikazivati lažnu sliku nezaposlenih na HZZ-u i svjesni smo da su vremena teška i da prije druge polovice 2013. teško možemo očekivati oporavak, a s druge strane, vrt koji je bio zapušten i koji se nije održavao 8 godina, ne može se brzo i lako urediti. Osim u bajkama – piše Vlada.

Zaključuju kako ‘država može pomagati privremenim i vatrogasnim mjerama, ali samo je otvaranje novih radnih mjesta mjera koja u većem opsegu i dugoročno smanjuje nezaposlenost’.

Nakon što su nam otkrili toplu vodu, pitamo se što onda čekaju s otvaranjima radnih mjesta, odnosno velikim investicijama koje su najavili?

Izvor: dnevno.hr