fbpx

Pronađeni dijelovi olupine F 16 u Jadranskom moru

Ronioci talijanske obalne straže koji tragaju za nestalim američkim borbenim zrakoplovom F 16 i njegovim pilotom usredotočili su potragu na vode gdje je ribarski brod uočio dijelove olupine za koje se vjeruje da pripadaju tom zrakoplovu, objavila je u utorak obalna straža

Dijelovi oplate pronađeni su u noći s ponedjeljka na utorak na površini sjevernog Jadrana, rekao je Saverio Ferrara ne precizirajući mjesto na kojem su pronađeni.

Američke zračne snage priopćile su kako vjeruju da pronađeni ostaci pripadaju nestalom zrakoplovu za kojim od ponedjeljka navečer traga i Brodospasov brod “Brodospas moon”.

Američki borbeni zrakoplov iz baze u Avianu bio je na vježbi zajedno s još tri letjelice, a nestao je s radara nedugo nakon što je pilot oko 20 sati javio kontroli leta da ima problema.

POSLIJEPODNE

Brodospasov snadbjevač platformi “Brodospas moon” traga za sinoć nestalim američkim borbenim zrakoplovom F 16, za koji se pretpostavlja da je pao u more kod Ravene, doznaje se od kapetana Mladena Brodarića, direktora splitskog Brodospasa.
“Naš se brod koji snadbjeva platforme nalazi na toj poziciji, na području gdje je nestao američki lovac. Negdje oko 21,30 sati sinoć smo dobili poziv za sudjelovanjem u potrazi. Odmah smo se uključili. Tragat ćemo i dalje dok bude postojala potreba za tim”, rekao je za Hinu Brodarić.

Američki borbeni zrakoplov iz baze u Avianu bio je na vježbi zajedno s još tri letjelice, a nestao je s radara nedugo nakon što je pilot oko 20 sati javio kontroli leta da ima problema.

Tragove goriva pronašli su brodovi lučke kapetanije u Raveni u pomorskoj zoni Emilije Romagne, gdje je sada usredotočena potraga, javio je talijanski list Il Corriere della Sera.

Nitko nije vidio pad aviona u more.

Osim hrvatskog broda za nestalim zrakoplovom tragaju i zrakoplovi iz američke baze u Avianu i talijanska obalna straža.

RANIJE

Tijekom noći i u utorak ujutro nastavljena je potraga za američkim borbenim zrakoplovom F16 s bazom u Avianu kojega se od ponedjeljka navečer smatra nestalim ispred talijanske obale Jadranskog mora.
Tragove goriva pronašli su brodovi lučke kapetanije u Raveni u pomorskoj zoni smještenoj između lokaliteta Lido di Savio i Ceriva (jadranska obala Emilije Romagne) gdje je sada usredotočena potraga, piše na svojim inernetskim stranicama dnevni list Il Corriere della Sera.

Zrakoplov koji je bio na vježbi zajedno s još tri letjelice izgubio je radio vezu s bazom i nestao na radaru, javljaju talijanski mediji.

Pilot je signalizirao problem u posljednjoj radio vezi u ponedjeljak navečer.

Pilot aviona koji je letio u paru s nestalom letjelicom čuo je S.O.S. kolege ali nije vidio gdje je avion pao jer se četiri letjelice nisu nalazile jedna pored druge.

U Avianu, sjeverno od Venecije, nalazi se važna američka zrakoplovna i vojna baza.

SINOĆ

Američki lovac F 16 baziran u Avianu, na sjeveru Italije, nestao je večeras s radara iznad talijanske obale Jadranskog mora, objavila je agencija Ansa.

Zrakoplov koji je letio s drugim zrakoplovima, izgubio je radio vezu s bazom i možda je pao u more, naveli su isti izvori. U posljednjem javljanju pilot je javio da imaju problema, oko 19 sati po srednjoeuropskom vremenu, dodala je agencija koja se poziva na izvore zračne luke.

Potrage za zrakoplovom se odvijaju uz sudjelovanje s drugim zrakoplovima koji su s njim letjeli kao i talijanskom obalnom stražom, dodaje Ansa. U Avianu, sjeverno od Venecije nalazi se velika američka vojna i zrakoplovna baza.

Izvor: Slobodna Dalmacija