fbpx

Kolaps Hrvatske: Broj nezaposlenih premašio 360.000!

Iako se u najcrnjim scenarijima predviđalo da bi Hrvatska u 2013. mogla ući s 350.000 nezaposlenih taj je broj trenutno premašen za više od deset tisuća. Stručnjaci predviđaju da će on rasti sve do turističke sezona a totalni kolaps dogodit će se njenim završetkom.

Broj nezaposlenih u Hrvatskoj prešao je brojku od 360 tisuća. U utorak je na službenoj stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje registrirano ukupno 360. 473 nezaposlenih osoba!

Time je za čak deset tisuća premašeno predviđanje aktualnog ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića, koji je krajem prošle godine najavio da bi u 2013. mogli ući s 350.000 nezaposlenih.

Stručnjaci naime predviđaju da bi Hrvatska u turističku sezonu mogla ući s više od 400.000 nezaposlenih zbog vladine gospodarske politike koja ne pokazuje nikakve naznake promjene trenda. Umjereno smanjenje nezaposlenosti očekuje se tek oko Uskrsa, kada bi sezonsko zapošljavanje trebalo kompenzirati udar novoprijavljenih na burzi rada.

Nakon turističke sezone – pomor
Najgore je pritom što se krajem turističke sezone može očekivati dalji rast broja ljudi bez posla.

– Za pad nezaposlenosti Hrvatska treba ostvariti stopu rasta od pet posto – tvrdi ekonomski analitičar Damir Novotny, govoreći i da bi se taj rezultat mogao doseći jedino porastom investicija u privatnom sektoru.

Također, HNB je za ovu godinu predvidio tek mršavi rast BDP-a od 0,3 posto.

– Domaći privatni sektor nema snage za novo zapošljavanje, a Vlada nedovoljno radi na privlačenju inozemnih stranih ulaganja koja su prošle godine bila 200 milijuna eura, a ove godine možda 100 milijuna eura, dakle nedovoljno da bi se pokrenuo novi ciklus zapošljavanja – rekao nam je Novotny.

U ovom je trenutku u Hrvatskoj otvoreno tek 2434 radna mjesta.

I jedna zanimljivost za kraj. Od vremanu od početka pisanja ovog teksta do njegovog kraja, što je trajalo oko 15 minuta, broj nezaposlenih je na HZZ-u skočio za čak 364! Brzina kojom radnici u Hrvatskoj gube posao premašila je sve rekorde.

Izvor: dnevno.hr