fbpx

Linić: OIB snima svakog građanina, nema više prijevara

Ako muž i žena žele živjeti odvojeno, tada neće biti problema i mogu živjeti odvojeno. Međutim, prikažu li to samo fiktivno, plaćat će visoke kazne, poručio je

Sustav postaje nemoguće prevariti jer OIB-om smo počeli snimati svakog građanina. Sve je u elektroničnom sustavu obrade podataka, računalo je vrlo dosadno i upozorava na svake nelogičnosti. Nažalost, sve manje slobode imamo u kretanju i jednostavno smo vidljivi – kazao je ministar Slavko Linić u Osijeku, na javnoj raspravi o Nacrtu prijedloga zakona o porezu na nekretnine, koju organizira Udruga gradova.

Ne može se više dogoditi, dodao je, da muž bude prijavljen na jednoj adresi, a žena na vikendici.

– Ako to netko napravi, brzo će postati svjestan da porezna uprava zna sve o vama. Zna se koliko se vode potroši, koliko se plati struja, gdje ste prijavljeni, kolika vam je plaća… Prema tome, ako muž i žena žele živjeti odvojeno, tada neće biti problema i mogu živjeti odvojeno. Međutim, prikažu li to samo fiktivno, plaćat će visoke kazne – poručio je.

Zakon o porezu na nekretnine, naglasio je Linić, nije novi namet, nego je riječ o zamjeni.

– Novi sustav će biti vrijednosno prilagođen komunalnoj naknadi, koja je na neki način relikt socijalizma i to treba zamijeniti.

Jednostavno, porezni sustav Hrvatske se mora prilagoditi europskima i biti jasno transparentan – naveo je. Njime će se, nastavio, vlasnike natjerati da budu odgovorniji prema imovini i stave u funkciju nekretnine koje to dosad nisu bile. Vlasnici će tako, naime, izbjeći plaćanje punog poreza.

– Komunalni se zakon nekoliko puta mijenjao i neke djelatnosti više nisu komunalne, nego tržne. Prema tome, gradovi sada trebaju ta sredstva više ulagati u sport, kulturu, mlade, obrazovanje, zdravstvo, a to će biti na temelju prihoda od poreza na nekretnine, a ne na temelju komunalnih naknada – izjavio je.

Vladi, naglasio je, posao nije “dizanje poreza, nego kvalitetna naplata poreza”.

– Digli smo PDV, ali smo spustili doprinos na zdravstvo. Plus i minus daju nulu. Koliko smo digli PDV, toliko smo dali poduzetnicima. Vrlo je jasna poruka, ne ide uvijek samo dizanje, nego neka zamjena.

Komunalne naknade neće biti, bit će porez na nekretnine- naveo je. Trenutno ne razmišljaju, rekao je, o mogućnosti izostanka potpore zakonu od strane glavnog koalicijskog partnera HNS-a.

– Protiv fiskalizacije su bili svi poduzetnici. To što netko ne prihvaća promjene, nama je u Ministarstvu znak da moramo biti uporniji i dati što više informacija – rekao je.

Ministar Linić kazao je i kako Ministarstvo financija trenutno šalje prijedlog Vladi RH o reprogramu dugova građana. – Prošle godine smo se okrenuli privrednicima, sada i građanima jer veliki obveznici prema porezu su i građani pa im pokušavamo omogućiti da otpišu kamate, a da pristojno u nekoliko godina vrate svoje dugove – rekao je. Samim time će i mnogi građani, kojih su, naveo je, deseci tisuća, biti brisani pa će postati dužnicima koji mogu podmirivati svoje obveze.

– Učinili smo sve da dužnicima učinimo dug podnošljivijim i da veliku brojku neplatiša smanjujemo – zaključio je. Na upit novinara planira li Hrvatska dio svog udjela u Ini prodati trećem partneru, odgovorio je kako Vlada trenutno o tome ne raspravlja. – Ne vjerujem da ćemo o tome razmišljati, iz jednostavnog razloga što, ja to uvijek tvrdim, ne možemo biti zadovoljni politikom MOL-a u Ini i što nema ulaganja u istraživanje nafte i plina, kao ni u obnovu rafinerija. Dok je to tako, teško da se može razmišljati o smanjenju Vladinog udjela, koliko god nam novac je potreban. Prodaja bi tih dionica omogućila manju kamatu na otplatu kredita, ali ne vjerujem da će to biti moguće ovih godina – zaključio je.

Izvor: Večernji list