fbpx

Zbog liječenja jointima dvije godine zatvora!

– Marihuanu sam uzgajao i proizvodio samo za sebe kako bih olakšala bolove, u terapijske svrhe i to mi je jedino pomagalo – branio se bivši pomorski kapetan Zlatko Mladenić koji je pokazao zavidno znanje o poslu kojim se bavio

Bivši kapetan duge plovidbe iz Rijeke, 49-godišnji Zlatko Mladenić nije imao sreće jer je osuđen u vrijeme dok je na snazi bio “stari”, stroži Kazneni zakon o zlouporabi opojne droge, tim više što je riječ o marihuani.

On je, naime, sredinom srpnja prije dvije godine na zadarskom Županijskom sudu osuđen na dvije godine zatvora, a sada će morati i na izdržavanje kazne s obzirom na to da je Vrhovni sud Republike Hrvatske tu presudu ovih dana – u cijelosti potvrdio.

Ovaj sudski postupak novinarima – sudskim izvjestiteljima ostao je u sjećanju zbog obrane osuđenog kapetana koji je tvrdio kako je proizvodio te držao marihuanu jedino i isključivo za svoje potrebe, a zbog njezina analgetičkog učinka.

Najprije se educirao pa krenuo u proizvodnju
– Ne poričem da sam uzgajao i proizvodio marihuanu, ali nisam imao namjeru prodavati. Zbog nesreće na radu, koju sam doživio kada sam na brodu pao s visine od oko šest metara i teško se ozlijedio, trpio sam strašne bolove i ostao invalid 36%. Više nisam bio sposoban za pomoračko zvanje. Dobio sam odštetu, pa sam sagradio apartmane u Novalji na otoku Pagu i sada se bavim turizmom od čega dobro živim. Nikada u životu nikomu nisam prodao marihuanu, niti mi je to ikad bio cilj, jer od svojih apartmana više nego pristojno živim i tako nešto mi nije potrebno. Marihuanu sam uzgajao i proizvodio samo kako bih sebi olakšao bolove, u terapijske svrhe i to mi je jedino pomagalo – branio se Mladenić pokazujući zavidno znanje o uzgoju i proizvodnji marihuane, tako da su novinari međusobno tiho komentirali kako bi mogao napisati priručnik.

Priznao je i kako je prije nego što je krenuo “u proizvodnju” svakodnevno provodio neko vrijeme na internetu i detaljno se informirao o tome kako se uzgaja i proizvodi za njega “spasonosna biljka”.

– Stalno sam imao nuspojave od analgetika koje sam svakodnevno koristio i to po dvije tablete dnevno. Bio sam nervozan, nisam imao koncentraciju. Oštetio sam jetru i bubrege. Igrom slučaja sam počeo konzumirati marihuanu i vidio da mi ta zabranjena supstancija pomaže, da me smiruje, umanjuje bolove i da mogu normalno funkcionirati u svakodnevnom životu. Nisam želio marihuanu nabavljati na ulici i onda sam preko interneta došao do informacija da se može uzgajati i u kući. Osim marihuane radim i druge stvari na prirodnoj bazi – kupke, čajeve i slično. Sve ono što mi pomaže u ublažavanju bolova – pojašnjavao je bivši pomorski kapetan.

No, predsjednica Sudskog vijeća Dijana Grancarić ipak nije povjerovala u njegovu “priču” te je argumentirajući presudu to i obrazložila.

Sutkinja mu nije povjerovala
– Nakon provedena dokaznog postupka nije sporno da ste u svom apartmanu posijali stabljike i uzgajali biljke kako biste dobili marihuanu. Neovlaštena proizvodnja je nedvojbeno dokazana. Što se tiče motiva, u svojoj ste obrani naveli kako ste marihuanu proizvodili isključivo za svoje potrebe i kako biste pomogli sebi, odnosno umanjili bolove. No provedenim kombiniranim sudsko-medicinskim i farmakološkim vještačenjem, bilo je odlučno upravo vještačenje farmakologa koji je u svom nalazu naveo kako danas postoji cijeli niz lijekova protiv bolova, tako da vaši motivi ne anuliraju kaznenu odgovornost – poručila je tada, prije dvije godine, osuđenom Mladeniću, sutkinja Grancarić.

Izvor: Zadarski list