fbpx

Hoće li Katolička crkva dobiti prvog crnog Papu? Afrički kardinal Peter Turkson najizgledniji

Već nekoliko godina se šuška kako bi Katolička crkva uskoro mogla dobiti i prvog crnog Papu, a to se pitanje iznova aktualiziralo nakon današnje objave o odlasku Benedikta XVI. s papinske dužnosti.

Kao najizgledniji kandidat za nasljednika Josepha Ratzingera već duže vrijeme slovi 64-godišnji kardinal Peter Turkson iz Gane, predsjednik Papinskoga vijeća za pravdu i mir. Turksonu u prilog ide i njegova mladost, prenose strani mediji pozivajući se na crkvene krugove.

Iako na kladionicama trenutno “za dlaku” ispred Turksona vodi 80-godišnji nigerijski kardinal Francis Arinze, treba napomenuti kako on ni ne može sudjelovati u izboru jer je već navršio 80 godina, a odredbe jasno kažu kako sudjeluju isključivo kardinali mlađi od 80 godina.

Treći na kladionicama je 71-godišnji venecijanski kardinal Angelo Scola, četvrti 70-godišnji kardinal Oscar Rodriguez Maradiago iz Hondurasa, a peti 65-godišnji kardinal Albert Malcolm Ranjith iz Šri Lanke.

Što se izbora papinskog imena novog pape koji će naslijediti Benedikta XVI. tiče, na kladionicama redom najbolje kotiraju imena Petar, Pio, Ivan Pavao, Ivan i Benedikt.

Izbor: Index.hr