fbpx

HZZO odbio Noru! “Nismo imali temelja prihvatiti zahtjev!”

“Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) jučer je zaprimio zahtjev za upućivanje Nore Šitum na dijagnostičku obradu u Sjedinjenim Američkim Državama. S obzirom da se zahtjev odnosi na obavljanje pretrage koja nije indicirana za dijagnostiku stupnja proširenosti bolesti, kako je navedeno u zahtjevu, te da se takva pretraga može obaviti i u više zdravstvenih ustanova koje su bliže Hrvatskoj, HZZO nažalost nije imao temelja prihvatiti zahtjev”, priopćio je danas HZZO.

“Ukoliko bi se i provela zatražena dijagnostička obrada, u zahtjevu nije navedeno na koji bi se način provodilo daljnje liječenje, što je uvjet za odobravanje troškova na teret osnovnog zdravstvenog osiguranja”, pojašnjavaju iz HZZO-a.

Dodaju kako podržavaju napore da se sredstva za eksperimentalno liječenje osiguraju iz drugih izvora. “Jedina mogućnost za eventualno financiranje eksperimentalnog liječenja u Hrvatskoj i inozemstvu je osnivanje posebnog fonda koji se ne bi punio iz sredstava koje građani odvajaju za osnovno zdravstveno osiguranje”, zaključuju u priopćenju iz HZZO-a!

Podsjećamo, Nori Šitum možete pomoći pozivom na broj 060-800-558 ili uplatom na račun Norine majke – Đane Atanasovske u Privrednoj banci 2340009-3110426252, poziv na broj 00 25052007, naznaka: “Nora Fora – Strašni lav”. Za Noru je otvorena i Facebook stranica podrške “Vratimo osmijeh Nori na lice Nora Fora – Strašni lav”.

Amerikanci šokirali “podizanjem cijene života”

A kasno sinoć Norina obitelj doživjela je novi šok. Podsjetimo, sinoć nešto prije ponoći, iz dječje bolnice u Philadelphiji, gdje bi Nora trebala biti podvrgnuta terapiji, stigli su dodatni računi za Norino liječenje koje je poskupjelo na vrtoglavih 837.224 tisuća dolara (oko 4,7 milijuna kuna). Podsjećamo, ranija cifra je iznosila 575.000 dolara, odnosno oko 3,3 milijuna kuna!

Facebook stranica dječje bolnice u Philadelphiji pod opsadom ljutitih Hrvata: “Ljudski život nema cijenu! Sram vas bilo!!”

Nakon vijesti o poskupljenju liječenja za malu Noru Šitum, koje su noćas stigle iz Dječje bolnice u Philadelphiji, Facebook stranica bolnice našla se pod pravom opsadom ljutitih građana Hrvatske, kojima nikako nije jasno kako su mogli za liječenje “hrabre lavice” izdati još veći račun, i to za 1,4 milijuna kuna.

“Ljudski život nema cijene! Barem ne u Hrvatskoj! Nora u srcu!”

“Ako treba još četiri milijuna, samo kažite, samo tražite, skupit ćemo jer smo narod velikog srca”

“Stidite se i sramite…za liječenje jednog života tražite 4,7 milijuna kuna…vama je u struci pomagat ljudima, a ne pljačkanje ljudi”

“Dragi Amerikanci, mi možda jesmo mala zemlja, ali imamo nešto što vi nikada nećete imati – ljubav, ponos i jedinstvo u najtežim vremenima. Sramite se! Što vam još trebamo dati? Naša srca, naše živote? Samo recite. Ili je novac sve što vi vidite? Mi smo Hrvati, siromašni ljudi, ali imamo velika srca! Znate li vi uopće što znači imati srce?”

“Oops, u imenu vaše bolnice stoji Ovdje živi nada??? Ja bih prije rekla da je novac ipak broj jedan”, sve su to reakcije Hrvata zgroženih postupkom bolnice u Philadelphiji.

“Znam da činite velika djela i da ste pomogli mnogoj djeci, i zbog toga trebate biti cijenjeni. Ipak, možete li mi reći, jesu li istinite priče o Nori iz Hrvatske, je li istina da su povećani troškovi njezina liječenja i možete li navesti razlog za to? Siguran sam da postoji opravdani razlog. Nadam se da postoji…”, napisao je Owen Lamont.

“Zar je išta važnije od ljudskog života?”

“Dragi liječnici i pedijatri iz Philadelphije,

Ja sam također iz Hrvatske i navijam za malenu Noru. Svjestan sam da je liječenje u američkim bolnicama skupo, ali razmislite: Ima li išta važnije od ljudskog života? Posebno od onog bića koje još uvijek ne može niti pojmiti puni kapacitet koje mu on pruža, tko je toliko mlad, naivan i nesvjestan svih ljepota koje leže pred njim?

Nadam se da će Nora jednoga dana s osmjehom na licu upoznati jedan drugačiji svijet, svijet u kojem se ne zarađuje na bolesnoj djeci, svijet u kojem liječnici pomažu pacijentima zbog dobrobiti društva, a ne više plaće.

Nadam se da ćete uspjeti shvatiti ovu činjenicu, na kušnji su vaše moralne i ljudske vrijednosti, te da ćete se ponijeti racionalno. Nije sve u novcu”, napisao je liječnicima Nikola iz Hrvatske.

Izvor: index.hr