fbpx

Ivo Bilić: Stanovnik Zadarske županije ima manje od prosječnog hrvatskog građanina (AUDIO)

Podaci o BDP-u pokazuju kako već duže vremena imamo negativna kretanja u Zadarskoj županiji

Nakon razgovora s brojnim zadarskim gospodarstvenicima te sastanka SDP-ovog programskog tima za gospodarstvo i financije, kandidat za gradonačelnika i ekonomski stručnjak Ivo Bilić, dao je svoj osvrt na nedavno objavljene podatke Državnog zavoda za statistiku o bruto domaćem proizvodu. Najnoviji podaci o županijama za 2010. godinu objavljeni su 14. veljače 2013. godine.

Ovi podaci su indikativni i pokazuju negativni trend u Zadarskoj županiji koja je lošija od hrvatskog prosjeka. Stanovnik Zadarske županije ima manje od prosječnog hrvatskog građanina. Zna se često danas kritizirati mjere postojeće Vlade za koje se kaže da su neučinkovite. Ovi podaci pokazuju kako već duže vremena imamo negativna kretanja u BDP-u Zadarske županije, napominje Bilić.

Naime, u 2010. godini BDP Zadarske županije iznosio je 10.52 milijarde kuna. Uspoređujući to s 2009. godinom, BDP je pao 2,7%, što je snažniji pad u odnosu na nacionalni BDP ( -1,4% godišnje). BDP po glavi stanovnika iznosio je 59.612 kuna, što je bilo 81,4% nacionalnog BDP-a po stanovniku.

Stoga je nužan zaokret, fokusiranje na ekonomiju i otvaranje novih radnih mjesta. Izlaz je jedino u ekonomskom rastu i investicijama, prvenstveno privatnim. Iako je u našoj Županiji bilo dosta državnih investicija, one nisu dovoljne za pokretanje investicijskog ciklusa što se manifestira negativnim kretanjima BDP-a, smatra Bilić.

Ivo Bilic – tonski zapis izjave

Z.B.