fbpx

Malena Nora putuje na liječenje u Ameriku!

Mala Nora Šitum putuje na liječenje u Ameriku! Ukupno je tijekom vikenda prikupljeno više od milijun kuna. “Za pomoć Nori u samo jednom danu prikupljeno milijun kuna! Hvala dobri ljudi”, objavljeno je na Facebooku.

“Nora je dobro, tata Ivica je čuva dok ja obavljam ovaj dio s medijima. Dobro se drži, lav je i dalje”, kazala je za HTV Norina majka Đana Atanasovska.

Najavila je da će HZZO-u uputiti zahtjev za odobrenje sredstava za Norino liječenje. To do sada nisu učinili zato što im je, kako kaže, rečeno da HZZO ne odobrava sredstva za eksperimentalne oblike liječenja. “Nakon toga meni kao majci nije ostalo ništa nego da se borim kako god mogu i sada svi žele pomoći”, kazala je Atanasovska.

“Mi smo se čuli s liječnicima u Americi. Nadam se da će se Nora u što kraćem roku zdrava vratiti kući. Naravno da nema garancija, to je liječenje, ali šansa postoji, šansa je tamo, a mi je idemo zgrabiti”, kaže Norina majka.

Mamić i Bandić obećavaju da će uplatiti koliko god treba

Putem telefonskog broja 060 800 558 prikupljeno je više od 500.000 kuna, a s pozamašnim donacijama uletjele su i mnoge poznate ličnosti. Tako su, primjerice, samo Grad Imotski i Udruga Imota uplatili 130 tisuća kuna.

Braća Zdravko i Zoran Mamić su donirali 100.000 kuna, te najavili da će, ukoliko se ne prikupi sav potreban novac, nadoplatiti koliko god bude potrebno. Priopćenjem se medijima obratio i Milan Bandić, koji je najavio više-manje istu stvar: da će Grad Zagreb pokriti sve potrebne troškove ukoliko se u humanitarnoj akciji ne skupi potrebnih tri milijuna kuna, koje Norina obitelj do petka mora uplatiti na račun klinike u Philadelphiji.

Pomoć Nori i njenoj obitelji ponudila je i popularna pjevačica Tatjana Matejaš Tajči, koja im se javila iz SAD-a. Tajči je preko hrvatske iseljeničke zajednice u SAD-u krenula u organizaciju akcije kako bi Norina obitelj za vrijeme boravka u Philadelphiji imala osiguran smještaj i svu potrebnu tehničku podršku.

HZZO obećava da će pomoći

Preko Twittera se oglasio i ministar zdravlja Rajko Ostojić. Obećao je da će napraviti sve što može da pomogne Nori. “Očekujem da HZZO do utorka izda rješenje o daljnjem dijagnostičkom postupku”, poručuje Ostojić.

Iako su Norini roditelji bili skeptični prema mogućnosti da im pomogne HZZO, koji inače ne financira eksperimentalne tretmane, iz HZZO-a je priopćeno da će u najkraćem mogućem roku, čim od Referentnog centra dobiju zahtjev za liječenje u inozemstvu, odobriti potrebna sredstva.

Vlada će se odreći PDV-a

“Naši liječnici na Rebru su divni ljudi, ali su, kao što je i Norina majka istaknula, samo ljudi, nisu bogovi. Mi smo iscrpili sve mogućnosti koje smo imali”, izjavio je Ostojić za Dnevnik 3 HTV-a.

Ostojić je obećao da će od Vlade tražiti da se odrekne PDV-a na sredstva koja su prikupljena u humanitarnoj akciji pozivom na broj 060 800 558. “To je problem koji postoji već 15-ak godina, ali presedana je bilo, tako da ću Vladi predložiti da se u ovoj slučaju odreknemo PDV-a”, kazao je Ostojić.

Norina mama: Ne sumnjam da ćemo uspjeti

“Očekivala sam i nadala se da će biti nekog odjeka, al ovo je prebrzo i prejako sve buknulo, tako da… Hvala Bogu”, rekla je Media servisu ushićeno Norina mama Đana Atanasovska.

“Goran Ivanišević nam je uplatio veliku svotu, nogometaši Ćorluka, Sammir, Lovren su se javili odmah prvi dan. Igor Štimac nam se javio da se sutra okuplja reprezentacija u Londonu i rekao je da će im reći da je hitno i da svatko da koliko može”, kaže Norina majka.

HZZO: Kada dođe zahtjev, u najkraćem ćemo roku odobriti troškove liječenja

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje priopćio je da će u najkraćem mogućem roku odobriti sve troškove nastavka liječenja Nore Šitum u inozemstvu čim dobije zahtjev referentnog centra ili liječničkog povjerenstva bolnice u kojoj se Nora liječi.

Pojašnjavaju kako svoje osiguranike na liječenje u inozemstvo upućuju kada medicinski stručnjaci procjene da su u zdravstvenim ustanovama Hrvatske iscrpljene sve mogućnosti liječenja.

Na liječenje se upućuju na osnovi vlastitog zahtjeva, na osnovi odgovarajuće medicinske dokumentacije i obveznog prijedloga za upućivanje na liječenje u inozemstvo koji daje doktor specijalist ili liječnički konzilij iz referentnog centra Ministarstva zdravlja nadležnog prema dijagnozi bolesti pacijenta, kao i doktor specijalist ili liječnički konzilij druge ugovorne zdravstvene ustanove u kojoj se osigurana osoba liječi, s prijedlogom jedne ili više inozemnih zdravstvenih ustanova koje mogu obaviti traženo liječenje, te nalaza, mišljenja i ocjene liječničkog povjerenstva Direkcije HZZO-a.

“U slučaju da HZZO zahtjev za liječenje u inozemstvu dobije od Referentnog centra takvi se zahtjevi pozitivno rješavaju u roku od 48 sati. Ukoliko je molba manjkava ili ju ne podržavaju liječnici specijalisti tada HZZO sam traži prijedloge vrhunskih stručnjaka o daljnjem tijeku liječenja. Naglašavamo da HZZO plaća zdravstvene usluge, a ne postavlja medicinske indikacije za nečije liječenje. Oko 85% zahtjeva za liječenjem u inozemstvu rješava se pozitivno”, stoji u priopćenju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Izvor: index.hr