fbpx

Na što obratiti pažnju kad kupujete rezervne dijelove

Čak i potpuno novi automobili visoke klase s vremena na vrijeme imaju neki problem tako da kupnja novih dijelova nije ništa neuobičajeno.

Novi dijelovi koje ugrađujete u vaš automobil mogu služiti za popravak, ali i kako biste napravili neke izmjene koje će poboljšati performanse automobila. Kada kupujete novi dio za automobil, postoje neke stvari koje biste trebali uzeti u obzir.

Odgovara li?

Ne možete jednostavno otići u trgovinu i kupiti primjerice novi turbo punjač i očekivati da će on odgovarati vašem motoru. Neki motori uopće neće biti kompatibilni s turbo punjačem, dok drugi koji će raditi s turbom trebaju biti točno određene vrste. Ako ne kupite dio koji je kompatibilan s vašim automobilom, automobil vam jednostavno neće raditi, iako se možda spočetka može učiniti da novi dio “dobro obavlja posao”. Budite oprezni pri tome jer na taj način gotovo sigurno otvarate mogućnost za ozbiljne komplikacije u budućnosti. Ukratko, kada kupujete novi dio morate biti 100% sigurni da vam je upravo taj dio opreme potreban.

Je li u dobrom stanju?

Auto dijelovi su često podložni ekstremnim silama tako da oni moraju biti u dobrome stanju, inače neće biti dugoga vijeka. Sigurno ne želite da vam pri brzini od 130 km/h otkaže kočnica. Kupujte samo kvalitetne dijelove na čiji se rad možete osloniti kada ih najviše zatrebate. Koristite isključivo priznate proizvođače koji uz svaki dio koji isporuče imaju i garanciju da taj dio zadovoljava sve sigurnosne standarde.

Kako ga ugraditi?

Dok zamjena i dodavanje nekih dijelova može biti vrlo jednostavan posao koji možete i sami obaviti uz pomoć nekoliko ključeva, ostale dijelove ipak neće biti tako lako ugraditi. Kada kupujete dio koji vam treba ne zaboravite također u trošak uračunati i cijenu ovlaštenog automehaničara, autoelektričara ili drugog profesionalca. Često je slučaj da se trošak kupnje nekog dijela pokušava nadoknaditi popravkom u kućnoj radinosti, konkretno u kućnoj garaži. Ako sami mijenjate dio, budite 100 posto sigurni da ste posao kvalitetno obavili vodeći računa o sigurnosti i performansama automobila kako biste izbjegli probleme u budućnosti.

Izvor: net.hr/s.b./eurocarparts.com