fbpx

Nikolina Mojić oduševila ljubitelje poezije

Svojom recitativnom izražajnošću Nikolina Mojić iskazuje svoje reinterpretacijske domete pri vjernom presliku klasika hrvatske poezije 20. st. suvremenom auditoriju

Zadarska pjesnikinja Nikolina Mojić nedavno je izdala prvi samostalni nosač zvuka “Riječju ka nutrini” produciran u studijskoj izvedbi. Uz bok već dokazanoj kvaliteti i pjesničkoj zrelosti njene lirske osobnosti, ovaj nam CD iznosi još jednu komparativnu prednost njenog talenta. Svojom recitativnom izražajnošću naime, u istom iskazuje svoje reinterpretacijske domete pri vjernom presliku klasika hrvatske poezije 20. st. suvremenom auditoriju. U tom uradku objedinila je 12 ranijih recitala kojima je književnim sladokuscima nastojala prenijeti tople poruke ljudskosti koje izviru iz stihova Cesarića, Ujevića, Vidrića, Matoša, Parun i čije su lirske tvorevine duboko usječene u granitnoj stijeni književnog univerzuma.

Sa spomenutim CD-om Mojić je odlučila, nakon njegova izlaska na svjetlo dana, poduzeti promotivnu turneju kojom će ga prezentirati javnosti. Nakon svojevrsne praizvedbe u zagrebačkom klubu Dvori Matanovi, CD “Riječju ka nutrini” je u srijedu navečer predstavljen i kulturnim poklonicima u Biogradu. Domaćin te večernje priredbe bio je prof. Draženko Samardžić, ravnatelj tamošnjeg Zavičajnog muzeja koji je velikodušno ustupio prostore svoje ustanove predstavljačima tog zvučnog uratka i inim izvođačima. Osim promotivnog ova večer u biogradskom muzeju imala je i humanitarni karakter “jer kao što smo svi potrebni tople riječi, ohrabrenja, oprosta i riječi zahvale, tako ima među nama onih potrebnih pomoći drugoga i Božje blizine”, kao što je istaknuo u uvodnom pozdravu okupljenima prof. Samardžić. U tom smjeru je i dio sredstava od prodanih primjeraka CD-a te večeri u Biogradu išao mjesnoj Udruzi roditelja djece s posebnim potrebama “Osmijeh”. Riječi zahvale je autorici i svim zaslužnim za ostvarenje te plemenite ideje stoga uputila i gđa Radmila Eškinja, predsjednica te biogradske humanitarne udruge. Neki od stićenika o kojima skrbe biogradski humanitarci bili su nazočni na priredbi u muzeju i očito uživali u programu na svoj način percipirajući ponuđeni sadržaj.

Poetski recital i lirske klasike ugodnom je svirkom popratio učenički orkestar Glazbene škole iz Biograda koji je nazočnoj publici pokazao svoja recentna umijeća na gitari i tamburici kroz dražesnu izvedbu popularnih popijevki u instrumentalu pod mentorskom paskom njihova voditelja i dirigenta prof. Jordanka Miloša.

Tom večernjem programu u muzeju uoči Valentinova svoju pozornost je podario primjereni broj nazočne publike okupljene u jednoj od izložbenih dvorana.

Izvor: ZL