fbpx

Premijerova supruga i ministar Jovanović u Zadru predstavili zdravstveni odgoj: Radimo novu strategiju!

Buka oko zdravstvenog odgoja se dogodila potpuno nepotrebno, ali u svakom zlu ima i nešto dobroga, pa su i neki roditelji malo više razmišljali o zdravstvenom odgoju i počeli su malo više razgovarati sa svojom djecom, a to je bio i naš cilj, izjavio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović okupljenim nastavnicima u zadarskoj OŠ Šimuna Kožičića Benje čijim je učenicima predstavljeno provođenje prvog modula zdravstvenog odgoja “Živjeti zdravo”.

U prepunom školskom atriju, o povijesti i uspjesima škole govorio je ravnatelj Marko Marin, a zadarskim je četvrtašima predavanje održala autorica prvog modula dr. Sanja Musić Milanović objavljujući da su brošura za učitelje “Živjeti zdravo”, te prigodni plakati i film spremni za dostavu školama.

S obzirom na alarmantne podatke o sve većem siromaštvu u Hrvatskoj, Jovanović je rekao da “ovakav zdravstveni odgoj može osigurati svaka škola” te da “problem siromaštva nećemo riješiti preko noći, to je problem koji se dogodio zbog desetljećima lošeg vođenja hrvatske države”, dok je dr. Musić Milanović istakla da uvođenje zdravstvenog programa u škole neće predstavljati financijski udar na roditelje:

– Po dolasku u školu, djeca mogu vježbati u robi u kojoj su i došla. To ne košta ništa, niti za dodatne tenisice i majice, a sugeriramo im da piju vodu iz slavine, jedini napitak koji ne košta baš ništa. Sve je to samo ulaganje u zdravlje. Naša je želja da sufinancirani školski obroci budu dobro izbalansirani i pravilni, odgovorila je Musić Milanović

Okupljenu djecu prigodnim je vježbama uvela u zdravstveni odgoj podsjećajući na brojke koje pokazuju da pola djece u Hrvatskoj nikada ne doručkuje, ali gotovo svako dijete pet puta tjedno jede brzu hranu i višesatno boravi pred tv ili računalnim ekranom, pa svako peto dijete ima problem s debljinom.

– Zdravstveni odgoj kao međupredmetna nastava je jedna inovativna priča koju smo mogli osigurati bez zapošljavanja novih nastavnika i dodatnog opterećivanja djece jer se 70 posto nastave ionako odvija kroz biologiju, psihologiju, tjelesnu i zdravstvenu kulturu. Naš je cilj da satovi razrednika i modul “Živjeti zdravo”, prevencija bolesti ovisnosti i nasilja, spolna rodna ravnopravnost i odgovorno spolno ponašanje, protiču u razgovoru s djecom, da to bude interaktivno, a učiteljima smo prepustili da s učenicima to organiziraju kako misle da će biti najzanimljivije i najkorisnije.

– Ovaj kurikulum zapravo jača svako dijete i njegovo samopoštivanje, a time i poštivanje svog učitelja, prijatelja u razredu i roditelja, dakle jača obitelj, školu, prevenira nasilje i sve probleme s kojima se susrećemo. Zdravstveni odgoj nudi prevenciju nasilja, bolasti ovisnosti i drugih zdravstvenih problema i zbog toga smatramo da je to dobar potez, izjavio je Jovanović i još jednom se osvrnuo na brojne primjedbe uvođenju zdravstvenog odgoja:

– U zdravstvenom odgoju nema nikakve ideologije, ni u izradi kurikuluma ni u bilo kojem sadržaju nije prisutna ideologija. Prisutna je samo želja da naša djeca žive duže, zdravije i kvalitetnije. Ako jačamo dijalog djece i roditelja, roditeljima i dalje ostaje mogućnost da u skladu sa svojim svjetonazorom razgovaraju sa svojim djetetom, čime zapravo jačamo obiteljski odgoj, pa i cijelo društvo.

– Po završetku dvogodišnjeg programa kojega prati Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje, uvjeren sam da će rezultati biti vrlo dobri, svi će biti zadovoljni, a naša će djeca živjeti kvalitetnije i duže, te će zbog svega ovog biti bolji roditelji kada sami postanu roditelji, rekao je ministar Jovanović.

Odgovarajući na pitanja učitelja, Jovanović je najavio donošenje uredbe kojom će im plaće skočiti za oko šest posto:

– Znam da ste nezadovoljni s onim što se događalo krajem prošle godine kada su krenuli pregovori sa sindikatima i kada je prtestala važiti uredba 3579 zbog čega su vam smanjene plaće. I sindikati znaju da sam ja napisao uredbu koja je bila spremna za Vladu po kojoj je 3579 trebao ostati, ali sindikati nisu pristali na izmjene temeljnog kolektivnog ugovora, pa nova uredba nije ušla u proceduru. Sada smo pripremili novu uredbu o kojoj se pregovara s ministrom financija i po njoj ne vraćamo 3579, ali kroz koeficijente vraćamo isti iznos, čak i nešto veći i napokon rješavamo uravnilovku.

– Ne može se dogoditi da mentori i savjetnici i svi učitelji budu u istom rangu.Radimo skalu, tako da povećanje neće biti pet posto nego nešto više od šest posto, ali će vartirati od pet do sedam posto. S novim koeficijentima dugoročno rješavamo problem, to više nitko neće moći mijenjati na način kao što je 3579 bila dogovorena ispod stola i nikada nije bila ozakonjena, rekao je Jovanović.

Zapošljavanje bez veze

– Formirali smo Nacionalno vijeće čiji je zadatak da razvija kompletan odgojno-obrazovni sustav i Vladi i Saboru predlaže poboljšanja. Istovremeno radimo i novu strategiju razvoja odgoja, obrazovanja, znanosti i tehnologije koja će biti gotova do 1. srpnja i ona će donijeti potpuno nova rješenja o trajanju obavezne škole, vrednovanju učitelja, nastavnika i razredništva, te licenciranju učitelja i ravnatelja.

– Zapošljavanje učitelja i nastavnika po rođačkim linijama ne smije postojati: na Cipru kada učitelji završe školovanje radi se nacionalna lista učitelja i nastavnika i točno se vidi gdje kojeg kadra fali i kada može doći na red za posao, a izbjegavaju se rođačke i političke veze, rekao je ministar Jovanović.

Izvor: SD