fbpx

Suđenje godine započelo – odgodom

Anti Kurtoviću na teret se stavlja 58 od ukupno 65 kaznenih djela “nabrojenih” u optužnici, dok je Dražen Bezinović optužen za “samo” jedno kazneno djelo te će se njemu suditi posebno. U slučaju Ante Kurtovića zbog 51 kaznenog djela prijevare Županijski sud proglasio se nenadležnim te će se njemu zbog toga suditi na Općinskom sudu

Sudski proces koji će zasigurno obilježiti ovu godinu, a riječ je o tzv. aferi leasing, trebao je jučer napokon započeti na zadarskom Županijskom sudu. To se ipak nije dogodilo jer su odvjetnici šestorice optuženih zatražili razdvajanje kaznenog postupka, što je Sudsko vijeće kojim predsjeda Enka Moković – prihvatilo.

Naime, samo trećeoptuženom Anti Kurtoviću na teret se stavlja 58 od sveukupno 65 kaznenih djela “nabrojenih” u optužnici, dok je, primjerice, šestooptuženi Dražen Bezinović koji se jučer nije ni pojavio u sudnici zbog smrtnog slučaja u obitelji, optužen za “samo” jedno kazneno djelo te će se njemu suditi posebno. U slučaju Ante Kurtovića zbog 51 kaznenog djela prijevare Županijski sud se proglasio nenadležnim te će se njemu zbog toga suditi na Općinskom sudu u Zadru.

Odvjetnici predložili razdvajanje postupka
Ovoj odluci Sudskog vijeća prethodila je žustra polemika koja je trajala više od sat vremena, tako da optužnica nije niti pročitana, a početak samog sudskog procesa zakazan je za sredinu ožujka.

Podsjećamo, nakon opsežne i iscrpne istrage koja je trajala gotovo dvije godine, optužnica u slučaju višemilijunskih prijevara u kupnji skupocjenih automobila i plovila podignuta je 21. listopada 2011. godine. No onda je zbog uloženih prigovora nekih od optuženika, optužni akt ispravljen godinu kasnije da bi optužnica “teška” 40 stranica postala pravomoćna 27. studenoga lani pa je sutkinja Moković napokon mogla zakazati i datum početka suđenja.

Kurtović tek trećeoptuženi
A kada je afera leasing izbila u javnost vezivala se uglavnom uz ime 32-godišnjeg Zadranina Ante Kurtovića koji je zbog provođenja istrage iza rešetaka zadarskog Istražnog centra proveo šest mjeseci. No, sada je na optužnici Županijskog državnog odvjetništva njegovo ime “završilo” na trećem mjestu.

Prvooptuženi je dipl. oec. Dejan Pupovac (36), direktor prodaje u Autokući Zadar, drugooptuženi je njegov kolega dipl. ing. Niko Lisica (34) iz tima za financiranje i Audi-prodaju, dok je četvrti, odmah iza Kurtovića, dipl. pravnik Milan Rajlić (64), direktor te Autokuće. Potom kao petooptuženi slijedi Marin Mišković (39), pomorac iz Povljane na otoku Pagu, te naposljetku Dražen Bezinović (43), koji je u Autokući Zadar bio zadužen za prodaju automobila marke volkswagen.

Problemi oko termina početka suđenja
Sutkinja Enka Moković koja je već jučer, prije nego što je suđenje i počelo, imala je problema i oko zakazivanja termina prve rasprave, jer su svi odvjetnici već unaprijed imali dogovorene termine drugih rasprava.

NEŽELJENI SPIS
Osim velikog broja prevarenih, i to mahom uglednih i poznatih Zadrana, dugotrajne istrage, “prepravljanja” optužnice, ovaj će slučaj ostati upamćen i po tome što se tražila delegacija, odnosno izuzeće zadarskog suda jer nitko od sudaca Kaznenog odjela Županijskog suda ga nije htio “u ruke”. Suci su pojedinačno naveli svoje razloge koji su u pismenom obliku bili proslijeđeni na odluku Vrhovnom sudu RH. No, Vrhovni je sud sve razloge odbio te je tako na kraju “neželjeni spis” dodijeljen sutkinji Enki Moković.

Izvor: Zadarski list