fbpx

Trg Petra Zoranića u funkciji sredinom ožujka?

Izvođač je dužan pobrinuti se i za uklanjanje boje na kamenu. Sad će se vidjeti hoće li se ta boja uspjeti očistiti ili će se pak kamene ploče morati zamijeniti novima, kaže Segarić. Prema zadnjim informacijama koje je dobio od izvođača, radovi na Trgu Petra Zoranića trebali bi biti završeni sredinom ožujka

Jučer su prošle točno dvije godine otkako su započeli 8,7 milijuna kuna vrijedni radovi na uređenju Trga Petra Zoranića i Poljane Šime Budinića.

Prema tadašnjim najavama gradonačelnika Zvonimira Vrančića planirano je bilo projekt realizirati u dvije faze, a završen je trebao biti već ujesen 2011. godine.

No, kako to često biva, događaji su nisu razvijali planiranim tijekom.

Loš materijal
Tako je krajem ljeta 2011. godine uočeno da je kamen koji je na Poljanu Šime Budinića postavljen nekoliko mjeseci ranije počeo tamniti te je Grad Zadar kao nositelj i investitor projekta izvođaču radova – tvrtki “Duca” naložio da kamene ploče mora zamijeniti novima.

Bilo je tu i drugih faktora koji su usporavali projekt – lošeg vremena, pa areheoloških istraživanja, usklađivanja planova…

O novim rokovima završetka moglo se ponovno čuti pred ljeto 2012. godine kad je iz gradske uprave najavljivano da radovi moraju biti gotovi već u srpnju, a najkasnije do rujna te godine.

Dogradonačelnik Kasap govorio je o tomu da Gradska uprava forsira izvođače da budu brži u dovršavanju radova te da će se radovi izvoditi i tijekom sezone upravo zbog toga da nedovršeni trg ne bi dočekao rujan. No, prošao je i rujan kao i cijela 2012. godina, a prošao je i siječanj 2013. godine.

Projekt je ovih dana ponovno usporen novim “situacijama”. Naime, ponovila se priča o odabiru lošeg materijala pa su drvene hrastove klupice koje su početkom siječnja postavljene na Trgu Petra Zoranića, ispred konobe Skoblar, već krajem istog mjeseca bijeli kamen u njihovu podnožju obojile u smeđe.

Uklanjanje boje ili zamjena ploča
Drvene klupe su u četvrtak demontirane, a štetu na nedovršenom trgu dužan je nadoknaditi izvođač radova – tvrtka “Duca”.

– Na izvođaču i projektantu – zagrebačkom arhitektonskom studiju ‘Kostrenčić i Krebel’ je da utvrde kako je došlo do ispuštanja boje i je li ili nije sve izvedeno po projektu. Sve je to njihova stvar. Grad želi čist i uredan proizvod, rekao je pročelnik gradskog Upravnog odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša Matko Segarić, ističući da zamjena kamena na Poljani Šime Budinića, zamjena klupica, kao ni probijanje rokova završetka radova investitora neće stajati niša. Sve dodatne troškove dužan je pokriti izvođač.

– Izvođač je dužan pobrinuti se i za uklanjanje boje na kamenu. Sad će se vidjeti hoće li se ta boja uspjeti očistiti ili će se pak kamene ploče morati zamijeniti novima, kaže Segarić.

Prema zadnjim informacijama koje je dobio od izvođača radovi na Trgu Petra Zoranića trebali bi biti završeni sredinom ožujka. Potrebno je još završiti popločavanje dijela Trga prema staroj Tehničkoj školi te ostakliti dva od tri otvora. Treći, onaj uz cafe bar Novi caffe, samo će biti ograđen prikladnom ogradom.

Izvor: Zadarski list