fbpx

DORH provodi izvide u Ini! Ina tvrdi: Nemamo pojma o tome!

Kako to izgleda kada Državno odvjetništvo RH stavlja predmet “u ladicu”, mogli smo se uvjeriti istražujući priču o mogućim nezakonitostima u Ini. Naime, Državno odvjetništvo zaprimilo je u lipnju prošle godine prijavu da se Ini spremaju novi – nepovoljni ugovori o radu za djelatnike tog naftnog giganta, da se često provode organizacijske promjene kojima se “gase postojeće organizacijske jedinice i radna mjesta”, a sve kako bi se stvorio tehnološki višak i radnicima ponudile otpremnine. DORH je primio i informaciju da se dovode ljudi izvan Ine koji nemaju iskustva u naftnoj branši te da su djelatnici Ine potpisivali ugovore na nepostojeća radna mjesta.

Predmet o Ini “je osnovan”
Prva prijava prema DORH-u upućenja je u lipnju prošle godine, a prijave su dopunjene još dva puta do studenog prošle godine. Kako je prijava na rad Ine s obzirom na nove ugovore bilo više, županijska državna odvjetnica Željka Pokupec odlučila je kako bi bilo dobro objediniti sve prijave te da je, što je bitno – “predmet osnovan”. Kao obrazloženje Pokupec je navela podnesak odnosno prijavu te otvoreno pismo radnika Ine nezadovoljnih novim nepovoljnim ugovorima o radu.

Jedan od podnositelja prijave protiv vrha Ine početkom veljače zatražio je i informaciju gdje se stiglo u prijavi protiv Ine, a odgovor Županijske državne odvjetnice Željke Pokupec prenosimo u cijelosti.

“S obzirom da su navedene okolnosti kako i okolnosti izjave dane u Državnom odvjetništvu 8. studenog 2012. upućivale na kazneno djelo predmet je ustupljen 19. studenog Općinskom državnom odvjetništvu 19. studenog. Od općinskog državnog odvjetništva zatražena je dostava spisa predmeta s rezultatima do sada poduzetih izvida, te ćete o rezultatima postupanja biti obaviješteni”, stoji u dokumentu kojeg je osobno potpisala Pokupec.

Od kada su rekli da rade, ništa se ne događa
No, što se od tada dogodilo? Ništa. Radnici su primorani potpisati nove ugovore, tri sindikata nakon pregovora s Upravom pristali su na nove ugovore u Ini, a što je najzanimljivije od svega, u Upravi Ine nemaju nikakvih saznanja da DORH istražuje nove ugovore niti je itko od njih zatražio bilo kakav materijal vezan za ugovore.

“Nismo upoznati s činjenicom podnošenja kaznene prijave, kao niti činjenicom da bi uvođenje novog sustava plaća i vrednovanja radnih mjesta predstavljalo kazneno djelo, tako da isto ne možemo komentirati. Ističemo da je novi sustav plaća i vrednovanja radnih mjesta uveden dodatkom Kolektivnom ugovoru za 2012. godinu uz suglasnost svih socijalnih partnera koji djeluju unutar kompanije te da su pri navedenome svi radnici zadržali istu visinu plaće i drugih materijalnih prava. Nadalje, sukladno Zakonu o radu svi zaposlenici INA d.d. imaju valjane ugovore o radu kojima su definirana njihova radna mjesta kao i opis poslova”, stoji u službenom odgovoru Ini na naše precizno pitanje o prijavama te interesu nadležnih državnih službi.

Isto tako više puta nam je rečeno kako nikakav zahtjev nije došao, niti je zatražena dokumentacija vezana uz nove ugovore te organizaciju posla.

Izvidi za koje nitko ne zna?
“Što se tiče pitanja o višku radnika, tijekom proteklog razdoblja u Ini je proveden niz organizacijskih i tehnoloških promjena s ciljem poboljšanja radnih procesa i povećanja učinkovitosti. Uslijed navedenih organizacijskih i tehnoloških promjena određeni broj radnika iskazao se kao višak, a naglašavamo kako je riječ o manjem broju zaposlenika. Kompanija ulaže maksimalan napor kako bi većina radnika bila reorganizirana na nove pozicije unutar kompanije gdje god će to biti moguće”, stoji u odgovoru Ine.

Postavlja se pitanje kako to onda nadležno državno odvjetništvo radi “izvide” u ovom slučaju kada od Ine nije zatražena ni službena dokumentacija niti informacija?

Naime, glavna primjedba dijela radnika u Ini bila je da dodatak iz Kolektivnog ugovora iz listopada 2012. godine kojim je omogućeno provođenje novog vrednovanja radnih sustava po takozvanom HAY sustavu koji se primjenjuje od 1. studenog prošle godine, a za koji navodno Ina nema licencu.

HAY najbolji mogući sustav ili aparat za otkaze?
Kako smo istražili, Uprava Ine zapravo je predstavila novi sustav vrednovanja radnih mjesta pri kojem su radnici zadržali najmanje istu osnovnu mjesečnu bruto plaću. Po sustavu vrednovanja koji je dobio ime HAY, plaća radnika transformirala se iz sustava koeficijenata u bruto plaću pa je tako osnovna mjesečna bruto plaća utvrđena ugovorom o radu fiksna za svaki mjesec, bez obzira na broj radnih sati u mjesecu.

Ina je uvjerena kako je “HAY sustav” jedan od vodećih sustava kojim je moguće procjenjivati radna mjesta te ističu kako je upravo ovaj sustav najčešće korišten u naftnoj industriji. U dodatku Kolektivnog ugovora dodani su i opisi složenosti poslova radnih mjesta unutar pojedinih platnih razreda.

No, dio radnika uvjeren je kako se u ovom slučaju nije poštovala procedura te smatraju da je riječ o uvodu u “rastakanje” tvrtke. I tako dok se prijave talože u dnu ladice, a one koji su te iste prijave podnijeli obavještava se da se sve istražuje, u Ini je po tom pitanju sve po starom. A možda se samo čeka pravi “tajming”?

prijavadorh_prvastranica prijavadorh_prvastranica2

Izvor: Index.hr