fbpx

Jadranka Kosor jednoglasno izbačena iz HDZ-a

Odluka Visokog suda časti bila je jednoglasna. Odluka je nepravomoćna i Kosor se može žaliti

Florijan Boras koji je predsjedavao Visokim sudom časti odbacio je Kosoričine tvrdnje da je postupak pripremljen i proveden protivno Statutu HDZ-a i Zakonu u kaznenom postupku.

– Vijeće je otklonilo sve prigovore procesne naravi”, rekao je Boras, nazivajući promašenim tumačenje Jadranke Kosor i njezina odvjetnika Krunislava Olujića da u postupku nisu smjela odlučivati dvojica sudaca – Josip Borić i Davorin Mlakar, jer Statut HDZ-a zabranjuje da o dužnosniku stranke odlučuje dužnosnik istog ranga, a Borić i Mlakar su, kao i Kosor, članovi Kluba zastupnika HDZ-a.

– Svi suci visokog časnog suda izabrani su demokratski, na općem saboru HDZ-a koji je vodila i pripremila upravo Jadranka Kosor, a na kojem su dobili tri puta više glasova nego njezina kandidatura za predsjednicu, rekao je Boras, ističući da je legitimitet tako izabranih sudaca neupitan, a da se eventualno može razgovarati o tome mogu li oni biti članovi drugih tijela stranke.

Odbio je i prigovor da Gradski odbor HDZ-a Zagreba nije ovlašten pokrenuti stegovni postupak protiv članova središnjih tijela stranke pa ni protiv Kosor, koja je članica Kluba zastupnika i Središnjeg vijeća HDZ-a.

– Gradski odbor jest ovlašten pokrenuti postupak i pokrenuo ga je, rekao je Boras.

Opovrgnuo je i tvrdnje Jadranke Kosor da nije dobila poziv suda na svoje ime, nego na ime predsjednika GO HDZ-a Andrije Mikulića. “Poziv je dobila istoga dana kada je i sastavljen, a poziv na Mikulićevo ime koji je danas pokazala je nastao nekoliko dana kasnije”, ustvrdio je Boras.

Na tvrdnju da je i Vladimir Šeks, tvorac HDZ-ova Statuta, doveo u pitanje statutarnost postupka, Boras je rekao da je Kosor imala prigodu Šeksa pozvati za svjedoka ili vještaka, što nije učinila.

Izvijestio je da je sud utvrdio da je Kosor svojim ponašanjem i javnim istupima te “dovođenjem u pitanje tijela i ustroja stranke”, prekršila statutarnu obvezu da svoje mišljenje i eventualna neslaganja iznese na tijelima stranke te da nije dolazila na sjednice Kluba zastupnika i GO HDZ-a.

Kao grijeh Jadranke Kosor naveo je i da je otvorila svoju internetsku stranicu, čime je, kaže, pokazala da se priprema za europske izbore i da joj je više stalo do Europskog parlamenta nego do HDZ-a.

12:30 Bivša predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor jednoglasnom je odlukom Visokog suda časti izbačena iz stranke!

Odluka je nepravomoćna i Kosor se može žaliti. Konačnu odluku o žalbi donosi Predsjedništvo stranke, stoga je Tomislav Karamarko odbio komentirati presudu. Prigovore Jadranke Kosor odbacio je kao neosnovane.

Kosor na žalbu ima osam dana, a ako ne pokrene žalbeni postupak, Predsjedništvo pak u roku od osam dana mora donijeti odluku o njezinom izbacivanju.

12:25 – Jadranka Kosor zatražila je obustavu stegovnog potupka na Visokom časnom sudu HDZ-a. Naime, u podnesku koji je uputila sudu stoji niz prigovora.

Kosor je kazala kako se nije niti trebala odazvati pozivu jer poziv glasi na ime predsjednika zagrebačkog HDZ-a Andrije Mikulića, a ne njeno. Nadalje, Gradski odbor HDZ-a Grada Zagreba kao tijelo nije ovlašteno za pokretanje stegovnog postupka protv Kosor budući da je ona članica Sredinjeg odbora HDZ-a i Kluba zastupnika u Saboru.

– Prigovor sam uputila i za članove Visokog časnog suda koji provode stegovni postupak protim mene i ne mogu istodobno biti članovi nekog drugog tijela HDZ-a iste razine. Budući da su pred Visokog časnog suda Tomislav Čuljak, te suci Visokog časnog suda Davorin Mlakar i Josip Borić, istodobno zastupnici Sabora i članovi Središnjeg odobra i Kluba zastupnika HDZ-a, i s obzirom da sam osobno članica tijela iste razine, znači da spomenuti moraju biti isključeni od obavljanja sudačke dužnosti u ovom postupku, kazala je Kosor.

Kao treći prigovor Kosor je zatražila na temelju važećih hrvatskih zakona i stranačkih akata da rasprava pred Visokim časnim sudom mora biti javna. Smatra da ne postoji ni jedan razlog za isključenje javnosti.

Nakon što je iznijela primjedbe, Kosor i Olujić, za kojeg je sud na početku izrazio sumnju da je član HDZ-a pa se to dodatno provjeravalo, napustili su raspravu.

Sud je, kako je izjavila Kosor novinarima nakon rasprave, bez ikakvih konzultacija odbio njihove prigovore i nije ih čak ni razmotrio nego su nastavili dalje sa suđenjem.

Kosor je izjavila kao se ovim primjedbama konzultirala s autorom Statuta Vladimirom Šeksom koji joj je ukazao na greške.

– Cijela tužba je šlampavo napravljena i nadam se da netko zna čitati Statut – kazala je.

– Podnijet ću kaznenu prijavu protiv Marija Župana (potpredsjednika zagrebačkog HDZ-a) jer sam pročitala u dnevnim novinama da je izjavio kako meni treba skinuti glavu kao primjer drugima, kazala je Kosor te dodala da se zbog toga osjeća ugroženo.

10:50 Jadranka Kosor došla je nešto prije 11 sati u pratnji odvjetnika Krunoslava Olujića na Visoki časni sud HDZ-a. Njega je povela kao svjedoka budući da suđenje nije otvoreno za javnost.

Naime, sud časti HDZ-a danas odlučuje o sudbini bivše predsjednice stranke zbog učestalih javnih istupa u kojima je kritizirala politiku stranačkog vodstva.

Izvor: Jutarnji list