fbpx

KARDINALI PRISEGLI NA ZAVJET ŠUTNJE Ako prekrše zavjet, bit će izopćeni! Među njima je i kardinal Bozanić

Sto petnaest kardinala je u Sikstinskoj kapeli gdje je započeo izbor 266. poglavara Katoličke crkve

Ravnatelj papinskih liturgijskih slavlja Guido Marini uzviknuo je u utorak u 17.35 sati “Extra omnes” (svi van) i zatvorio vrata Sikstinske kapele, u kojoj je ostalo 115 kardinala izbornika koji će pred Michelangelovim “Posljednjim sudom” održati prvi krug glasovanja za izbor novog pape.

Izbornici će danas glasovati samo jednom, a prije toga će među sobom ždrijebom izabrati devetoricu koji će sudjelovati u distribuciji listića, njihovu brojanju i reviziji.

Dim iz dimnjaka postavljenog na krovu Sikstine može se očekivati oko 19 sati i gotovo će sigurno biti crn, jer nijedan papa u modernoj povijesti nije izabran u prvom krugu glasovanja.

Kardinali će glasovanje nastaviti u srijedu prijepodne (drugi i treći krug) i bude li potrebno, a realno je očekivati da će biti, još dvaput popodne (četvrti i peti krug glasovanja). Ne bude li novi papa izabran do tada, glasovanje se nastavlja u četvrtak po istom rasporedu, dvaput ujutro i dvaput popodne.

17:10 – Kardinali prisežu da neće odavati informacije s konklave. Ako prekrše zavjet šutnje kazna je izopćenje. Među 115 kardinala koji su položili zakletvu bio je i naš kardinal Josip Bozanić.

16:53 – Talijanski kardinal Giovanni Battista Re na latinskom recitira zakletvu koju će položiti svi kardinali.

16:45 – Svi kardinali su na broju. Pjevaju litanije Svih svetih. Zauzimaju svoja mjesta u skladu s crkvenim titulama unutar Sikstinske kapele čija će se vrata svakog trenutka će se zatvoriti. Svaki kardinal ima vlastiti stolac na kojem je ugravirano njegovo ime.

16:30 – Sto petnaest kardinala izbornika okupljenih u vatikanskoj Apostolskoj palači krenulo je u svečanoj procesiji iz Pavlovske kapele prema Sikstinskoj, gdje će popodne početi izbor 266. poglavara Katoličke crkve.

U tradicionalnoj procesiji, uz Litanije svih svetih i zaziv Duha Svetoga u napjevu “Veni, Creator Spiritus” (O dođi, Stvorče, Duše svet) kardinali će doći do slavne Sikstinske kapele. U njoj će prvo čuti nagovor za izbor pape malteškog kardinala Prospera Grecha (87) i zatim još jednom položiti zavjet šutnje držeći ruku na Evanđelju.

Potom će ravnatelj papinskih liturgijskih slavlja Guido Marini uzvikuti “Extra omnes” (svi van), zatvoriti vrata Sikstine i izbor može početi. Prije glasovanja, a utorak će biti samo jedno, kardinali će među sobom ždrijebom izabrati devetoricu koji će sudjelovati u distribuciji listića, njihovu brojanju i reviziji.

Izvor: Jutarnji list