fbpx

Klimatološki stiglo proljeće: Vrijeme natprosječno toplo, temperature u ovo doba godine znale biti i za gotovo 30 stupnjeva niže!

Ušli smo u ožujak, a time i u klimatološko proljeće. Na kalendarski početak proljeća ipak ćemo morati pričekati do 20. ožujka u 12 sati i 2 minute. Vrijeme je u cijeloj zemlji stabilno i toplije od prosjeka za ovaj dio godine. Jutarnjeg mraza nije bilo u velikom dijelu unutrašnjosti zemlje, a minimalne jutarnje temperature na Jadranu ponegdje su bile do ugodnih 9 stupnjeva Celzijevih.

Prema podacima Državnog hidrometeorološkog zavoda, danas će biti pretežno sunčano, osobito na Jadranu i u višem gorju. U nizinama kopnenog područja ujutro magla ili niski oblak. Vjetar uglavnom slab. Najviša temperatura većinom između 7 i 12, na Jadranu od 13 do 18°C.

Sutra će biti djelomice sunčano, uz povremeno umjerenu naoblaku, a u mnogim kopnenim krajevima ujutro i dio prijepodneva maglu ili niski oblak. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, na Jadranu umjerena do jaka, podno Velebita na udare mjestimice olujna bura, a poslijepodne će slabiti. Jutarnja temperatura uglavnom između -3 i -2, na Jadranu uz obalu od 0 do 5, na otocima od 5 do 8, a najviša dnevna od 4 do 9, na Jadranu od 10 do 15°C.

I u nedjelju i ponedjeljak će i dalje biti djelomice ili pretežno sunčano, ujutro u unutrašnjosti mjestimice s maglom. Temperatura zraka bez veće promjene.

Prije osam godina: U Otočcu -27°C, a najtoplija Palagruža sa -1°C!

Kako piše Crometeo, da ožujak zna pokazati sasvim drugačiju narav, svjedoče podaci izmjereni prije točno osam godina. Početak ožujka 2005. godine ostati će zapamćen po velikim hladnoćama, kakvih u ožujku nije u Hrvatskoj bilo još od 1963. godine. I usred zime je rijetka pojava da se baš posvuda u Hrvatskoj mjere temperature ispod nule. U cijeloj Hrvatskoj, uključivo i obalu, pa čak i otoke, na početku ožujka 2005. godine su izmjerene temperature ispod ništice. Malo iza ponoći, 1. ožujka 2005. godine u Splitu je mjereno -5°C. Kod Rijeke i Pule se ledilo i more.

Evo nekih temperatura od 2. ožujka 2005. godine u 6 sati: Zagreb -13°C, Gospić -23°C, Daruvar -19°C, Otočac -27°C, Zavižan -20°C, Sljeme -16°C. Ogulin -19°C, Karlovac -18°C, Rijeka i Pula -7°C, Šibenik, Split i Zadar -6°C. Vrlo hladni početak ožujka samo je bio nastavak serije zimskih ciklona iz druge polovice veljače te godine.

Zanimljivo je i da je i godinu prije (2004.) i godinu poslije (2006.) klimatološko proljeće počelo u pravom zimskom ugođaju. Od 28. veljače do 3. ožujka 2004. vrlo duboka ciklona donijela je obilan snijeg u mnoge krajeve Hrvatske, a u dalmatinskoj Zagori ga je palo i preko 40 centimetara snijega.

U 2006. godini je na početku ožujka serija od tri zimske ciklone donijela snijeg i duž obale. Tada su tri ciklone, Fijorelo, Grozdana i Hamdija, u prvoj polovici mjeseca donijele zimski ugođaj u gotovo svim krajevima, a vijesti o snijegu bile su česte i duž Jadrana. Prvog dana mjeseca snijeg je padao u Puli, Zadru, Šibeniku, Splitu. 5. ožujka 2006. našu zemlju zahvatilo je snježno nevrijeme. Snijeg nošen jakom burom padao je i u Istri, Hrvatskom primorju i na kvarnerskim otocima. U Senju je u 19 sati te večeri izmjereno 6 centimetara snijega. Dan kasnije se zabijelila ponovno Dalmacija, a snijeg je padao i u Dubrovniku.

Izvor: Index.hr