fbpx

Ništa od uštede! Izbori za Europski parlament 14. travnja

– Iako se hrvatski predstavnici u EU parlamentu biraju na vrlo kratki rok, smatram da je simbolika i važnost tih izbora vrlo velika te kako bi ona bila ugrožena zajedničkim održavanjem – rekao je Josipović.

Predsjednik Republike Ivo Josipović objavio je danas da će se izbori za Europski parlament održati 14. travnja.

Predsjednik je odluku donio nakon dvodnevnih konzultacija s predstavnicima političkih stranaka vlasti, oporbe i nevladinih organizacija. U raspravama su se iskristalizirala dva stava – oporbene stranke u pravilu su podržavale ideju održavanja europskih izbora u paketu s lokalnim izborima, dok su se vladajuća koalicija, ali i nevladine udruge zalagale za zasebne izbore.

“Simbolika i važnost tih izbora vrlo je velika”

Kao ključni razlog svoje odluke predsjednik je naveo veliku važnost i simboliku izbora hrvatskih predstavnika u Europski parlament.

– Iako se hrvatski predstavnici u EU parlamentu biraju na vrlo kratki rok, smatram da je simbolika i važnost tih izbora vrlo velika te kako bi ona bila ugrožena zajedničkim održavanjem. Važno je da kroz samostalne izbore za europski parlament damo priliku građanima da donesu odluku neopterećeni lokalnim političkim pitanjima. Također, organiziranje zajedničkih izbora bilo bi znatno kompliciranije, a pritom bi teže mogli osigurati transparentnost izbornog financiranja, što smatram da vrlo važnim – rekao je Josipović.

Prema Josipovićevim riječima raspravljalo se i o mogućnosti da se europski izbori održe nakon lokalnih izbora, no od toga se odustalo zbog nedostatnog vremena za kampanju. Upitan smatra li da će mjesec i pol, koliko je preostalo do zakazanog datuma izbora, biti dovoljno za informiranje građana o europskim temama i novom specifičnom načinu glasovanja, Josipović je odgovorio kako ni kod redovnih izbora rok za kampanju nije znatno duži od toga.

Izlaznost će ovisiti o angažmanu stranaka

– Izlaznost i informiranost građana na ovim izborima ponajprije će ovisiti o angažmanu političkih stranaka i kandidata. Pozivam i medije da u idućem razdoblju do izbora posvete veću pažnju europskim temama i na taj način informiraju građane – zaključio je Josipović.

Izvor: Večernji list