fbpx

ODBROJAVANJE DO UTAKMICE GODINE Raspjevanih navijača u kockastim dresovima je sve više, okupirali su centar Zagreba

Ovo je večer za igrače s petljom: Srna, Eduardo, Modrić, Olić, Rakitić, Jelavić… Tko će biti junak Vatrenih na Maksimiru?

Na Trgu se pale prve baklje i pjeva, omiljena pjesma zasad je, čini se, Thompsonova ‘Lijepa li si’. Ponajbolja atmosfera je u Tkalčićevoj, suncem okupane terase kafića pune su navijača koji pjevaju uz standardni repertoar navijačkih pjesama.

12:29 Glavni gradski trgovi još nisu preplavljeni kockicama, ali ih je sve više i više. Nesprestano pristižu transparenti: Dubrovnik, Osijek, Zürich, Sisak, Omiš, Kaštela… Svakih nekoliko minuta odnekud počinju navijačke pjesme.

12:12 Na Trgu bana Jelačića i Cvjetnom trgu od jutra se skupljaju navijači u kockastim dresovima i iz minute u minutu pristiže ih sve više, ali atmosfera je još uvijek prilično mirna.

11:50 Predsjednik Ivo Josipović je potvrdio da će večerašnji susret dviju reprezentacija pratiti u društvu s bivšim srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem koji će zastati u Zagrebu na putu u Sloveniju.

11:20 Kolumnist tjednika Vreme Teofil Pančić jedan je od najpozvanijih da objasni zašto smo skloni i 20 godina nakon rata potencirati toliko priča i pridavati epske razmjere ipak samo jednoj nogometnoj utakmici Hrvatske i Srbije

Izbornik Štimac je uoči velike utakmice na Maksimiru odlučio na Facebook postaviti molitvu.

10:31 Biblija uči o sedam dana stvaranja svijeta, čovječanstvo još od antike bilježi sedam svjetskih čuda, Rim ima sedam brežuljaka, a Hrvatska šestoricu maksimirskih junaka. Kud ćeš bolje prilike za dobiti još jednoga nego što je utakmica sa Srbijom. Igor Štimac u sastavu posjeduje asove koji su bili ključni protagonisti deset značajnih ili velikih utakmica Vatrenih u Zagrebu od 2003. godine. Oni su rušili Englesku, Švedsku za plasman na SP, Bugarsku za play-off, Bjelorusiju, Makedoniju, Izrael… To su dečki koji poznaju osjećaj kako je baciti stadionu u trans i pjevati sa zborom od 35.000 glasova.

Koliko se dvoboj najavljuje, s kakvih se aspekata prikazuje, ovo je večer za igrače s petljom. Hrvatska ima bolju reprezentaciju od Srbije, ali Štimcu trebaju heroji koji će to naplatiti u najzahtjevnijim okolnostima. Mario Mandžukić zabijao je znamenite golove za Dinamo, Wolfsburg, Bayern i državni sastav , međutim on nikad nije bio igrač odluke Kockastih u Maksimiru. Je li došao Mandžukićev trenutak? Niti Niko Kranjčar nije “sređivao” kompliciranije rivale od Malte, može li na adresi gdje je učio prve nogometne korake doživjeti najzvjezdanije trenutke?

Darijo Srna i Eduardo da Silva najveći su vitezovi zagrebačkih utakmica. Kapetan je prvi veliki gol dao Belgiji još prije deset godina u trijumfu 4:0, on je zabio 2005. za 1:0 kontra Ibrahimovićevih Skandinavaca, okrenuo jednu od bitnijih utakmica Bilićeva mandata s Makedonijom u ožujku 2007. (2:1), ali od tada čekamo reprizu.

“Pogodak Engleskoj najdraži mi je u karijeri”, kazao je nedavno Eduardo da Silva. Taj trijumf 2:0 iz 2006. godine i gol glavom nakon centaršuta Niko Kovača s lijeve strane, promijenio mu je karijeru. Kasnije je “gazio kao mrave” sve redom u skupini, Estoniju, Izrael… koga god je trebalo. No, Dudu nije bio match winner samo u ciklusu za Euro u Austriji i Švicarskoj, Luka Modrić i on okrenuli su utakmicu s Izraelom u prošlim kvalifikacijama, nakon što je protivnik vodio 1:0 u poluvremenu. Tih 3:1 osiguralo je drugo mjesto i dodatno razigravanje.

Iz dirigentske palice veznjaka Reala izašle su brojne kreacije hrvatskih trijumfa, ali Maksimir ga pamti u nacionalnom dresu i po dva eurogola, Kazahstanu i Izraelu. Ivica Olić najstariji je od junaka, takvim ga je učinio još Dado Pršo na putu u Portugal kad je promiješao obranu Bugara i gurnuo mu loptu za pogodak koji je značio plasman u doigravanje. Ivan Rakitić riješio je Bjelorusiju 2009., a Nikica Jelavića najnoviji je na popisu, on je ušao i zabio prvi službeni gol u eri Štimca protiv Makedonije.

Srna, Eduardo, Modrić, Olić, Rakitić i Jelavić. Netko od njih ili sedmo ime? Tko će biti hrvatski junak ili junaci protiv Srbije? Premda će treneri reći da momčad pobjeđuje ili gubi, pojedinci čine odlučujuće poteze. Može li se dogoditi da takav dođe iz Mihajlovićeve postave? Među Vatrenima na to nitko niti ne pomišlja, ali nogomet je prevrtljiv, opreza nikad dovoljno.

Idemo Hrvatska, Brazil zove!

Izvor: Jutarnji list