fbpx

Policija potvrdila: Boris Berezovski se objesio

Obdukcija je pokazala kako je smrt ruskog oligarha Borisa Berezovskog nastupila uslijed vješanja, izvijestila je policija, javlja BBC. Čekaju se još toksikološki nalazi, no policija je odbacila sumnje da je Berezovski umro nasilnom smrću.

Podsjetimo, 67-godišnji Berezovski pronađen je mrtav na podu kupaonice u svom domu u Berkshireu. Za Berezovskim je u Rusiji raspisana tjeralica, a u Velikoj Britaniji se nalazi od 2000. godine.

Njegova smrt uslijedila je nekoliko mjeseci nakon što je izgubio težak slučaj protiv drugog ruskog oligarha Romana Abramoviča, što ga je osobno dotuklo. Vlasnika nogometnog kluba Chelsea optužio je za ucjenu, odavanje službenih tajni i kršenje ugovora vezanog za jednu rusku naftnu kompaniju. Nakon što je izgubio sud, naređeno mu je da podmiri preko 41 milijun eura Abramovičevih sudskih troškova.

Berezovski se obogatio 1990-ih prodajom uvezenih Mercedesa, ali i ruskih automobila. Kasnije je postao vlasnik Sibnefta te je kao najveći dioničar glavnog ruskog televizijskog kanala podržavao uspon Borisa Jeljcina na vlast.

Preživio je veći broj pokušaja atentata, uključujući bombaški napad u kojemu je dekapitiran njegov vozač. Tijekom Jeljcinove vlasti nalazio se u užem krugu predsjednikovih pobočnika kao zamjenik tajnika u ruskom vijeću sigurnosti.

Izvor: Index.hr