fbpx

Predstavljen rebalans proračuna: Rezovi u svim ministarstvima, više sredstava samo za znanost i Vladu

Na sjednici Vlade je predstavljan rebalans proračuna do kojeg dolazi već nakon prva tri mjeseca ove godine. Glavni razlog tomu je, kako je istaknuo zamjenik ministra financija Boris Lalovac, korekcija projiciranog gospodarskog rasta s 1,8 posto na 0,7 posto u ovoj godini. “Do toga dolazi zbog smanjenja obujma investicija javnog sektora, usporavanja ekonomske aktivnosti u EU i intenziviranja negativnih kretanja u nacionalnom gospodarstvu”, rekao je Lalovac.

Novim se planom projicirani prihodi smanjuju za 1,5 milijardu kuna, a istodobno povećanje prihoda bilježi HNB, INA te prihodi od prodaje dionica HANDA-e u JANAF-u. Lalovac kaže da su ukupni prihodi projicirani u iznosu od 113,4 milijarde kuna što je za 254 milijuna kuna manje od originalnog plana.

Novim izmjenama državnog proračuna ukupni rashodi iznose 123,6 milijuna kuna, a rashodi su smanjeni u nekoliko Ministarstava od kojih najviše u Ministarstvu gospodarstva za 270 milijuna kuna.

“Nisu se dirale ni plaće, ni mirovine, ni određeni dijelovi materijalnih rashoda. Nisu se ukidali ni kapitalni projekti, samo se dinamika određenih kapitalnih projekata stavlja u realnije okvire”, rekao je Lalovac.

On je na kraju ustvrdio da je izmjenama i dopunama državnog proračuna za 2013. naglašena fiskalna konsolidacija – projicirani manjak državnog proračuna iznosi 10,2 milijarde kuna odnosno 3 BDP-a, Hrvatske vode i Hrvatske ceste smanjit će svoje investicijske aktivnosti, sveukupni manjak izvanproračunskih korisnika iznosit će 1,3 milijarde kuna dok će manjak proračuna konsolidirane opće države iznositi 11,5 milijardi kuna, odnosno 3,4 posto BDP-a što je 0,5 postotnih bodova manje u odnosu na originalni plan.

Bankarski bonusi se neće moći isplaćivati odjednom i u gotovini

Vlada je u proceduru poslala izmjene i dopune Zakona o kreditnim institucijama. Zakon je to koji se usklađuje s direktivama Europske unije. Zamjenik ministra financija Boris Lalovac rekao je kako je bitno pojasniti da Vlada neće ovim Zakonom smanjivati bankarske bonuse, kako se to moglo čuti u medijima, već će to preuzeti iz direktive Europske unije.

“Gdje će se zapravo podzakonskim aktima, odnosno odlukom Hrvatske narodne banke, definirati visina i dinamika isplate bonusa. Ono što jesu promjene, kao što se događa u Europi, je da se ti bonusi neće moći isplaćivati odjednom i u gotovini nego da će se morati isplaćivati kroz duže vremensko razdoblje u budućnosti i kroz druge neke financijske instrumente. To su glavne promjene vezane za bonuse”, rekao je Lalovac.

Premijer Zoran Milanović na kraju je zaključio:

“Što se tiče bonusa, imam svoje mišljenje o ekstremnim bonusima. Međutim, što su veći, to država uzima više poreza. Dakle, čovjek ne zna bi li to osujetio ili ohrabrivao. Ni jedno ni drugo vjerojatno”, rekao je Milanović.

Izvor: Index.hr