fbpx

Prva misa pape Franje s kardinalima u Vatikanu: “Nadam se da ćemo imati hrabrosti obnoviti svoju Crkvu”

Osim što je odbio zlatni križ, Papa je sam platio račun za boravak u kući u kojoj je bio danima prije konklave.

Talijanski Il Messaggero piše kako je novi papa u samo nekoliko sati svojim postupcima već pokazao svoj karakter. Naime, kada mu je monsinjor Guido Marini, predložio da stavi zlatni križ oko vrata prije nego se pojavi pred vjernicima, Papa mu je odgovorio: “Stavite si ga vi oko vrata. Ja ću zadržati svoj križ, koji sam dobio kada sam postao biskup. Željezni križ.”. Također, Papa je odbio zaštitare riječima kako “nije bespomoćan”.

Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi otkrio je i kako je papa želio sam platiti račun u kući u kojoj je boravio u danima prije konklave.

Skromnost je novi papa demonstrirao i kada je nakon objave pontifikata odbio ući u limuzinu. Odlučio se voziti autobusom, zajedno s ostalim kardinalima. “Idem kući busom jer sam i došao busom”, navodno je rekao papa Franjo.

Prva misa u Vatikanu: “Možemo hodati koliko želimo, ali bez Isusa nećemo stići nigdje”

Papa Franjo danas je u 17 sati započeo svoju prvu misu u Sikstinskoj kapeli, na kojoj su sudjelovali vatikanski kardinali, koji su ga i izabrali za papu. U točno 17 sati ušao je u Sikstinsku kapelu i riječima “U ime oca i sina i duha svetoga, amen” započeo svoju prvu misu u ulozi pape.

Nakon što su otpjevane liturgijske pjesme papa je na talijanskom jeziku pročitao ulomak iz Izaije 2:2-5, a potom se u propovijedi obratio vjernicima s oltara.

“Možemo hodati koliko želimo, ali bez Isusa nećemo stići nigdje. Što se događa kada ne gradimo na stijeni? Što? Ista stvar koja se događa kada djeca grade kule od pijeska na plaži. Odjednom dođe val i sve sruši. Sve u našoj vjeri svodi se na to. Zapamtite, naš život je put. Kada osjetimo da smo se zaustavili, znači da je nešto u našem hodu krivo. Nastavite hodati u prisustvu Gospodina, Gospodin je svjetlo. Hodajte, gradite, ispovijedite. Nadam se da ćemo imati hrabrosti hodati u prisutnosti Gospodina, s križem Gospodina i obnoviti svoju Crkvu”, kazao je papa Franjo.

Nakon propovijedi se pomolio za svoga prethodnika, Benedikta XVI., a nakon toga i za svjetske čelnike, da ne zlorabe svoju moć i ovlasti.

Kupio povratnu kartu za Argentinu

Iz Argentine je, doduše, došao avionom, a tamo se nakon konklave planirao i vratiti. Bergoglio je, naime, smatrao da ne postoji nikakva šansa da će baš on postati novi papa. Svjedoči o tome činjenica da je u Rim stigao s povratnom kartom za Buenos Aires u džepu. Koja mu ipak neće biti potrebna.

Tko zna kada će novi papa naći vremena da ode do svoje domovine. Idućih dana raspored će mu biti pretrpan. Očekuje se da će u nedjelju prvi put izaći pred vjernike i održati tradicionalni blagoslov. Papu čekaju i susreti s kardinalima, tijekom vikenda primit će predstavnike brojnih zemalja, a najavljen je i posjet bivšem papi Benediktu XVI.

Papin prvi radni dan na novom poslu: “Ranom zorom se tiho išuljao iz Vatikana”

Iako je novoizabrani Papa jutros nakon svih sinoćnjih uzbuđenja jutros mogao dulje odspavati bez da bi mu itko na tom odmoru zamjerio, svoj je prvi radni dan na papinskoj poziciji papa Franjo, pravim imenom Jorge Mario Bergoglio, započeo prilično rano.

Prema informacijama iz Vatikana, Papa se sinoć nije dugo zadržao na večeri sa 114 kardinala koji su ga izabrali. Požurio je na počinak kako bi se jutros mogao rano ustati na molitvu. Kako prenosi Reuters, jedva 12 sati otkako je proglašen papom, Franjo se “ranom zorom tiho išuljao iz Vatikana” kako bi se pomolio u rimskoj bazilici svete Marije Velike iz petog stoljeća.

Na misu se navodno uputio običnim, civilnim automobilom. I to baš u vrijeme kada su u Rimu najveće prometne gužve.

U baziliku je ušao kroz sporedni ulaz nešto iza 8 sati. Ondje se poklonio i molio pred slavnom ikonom Bogorodice s djetetom, zaštitnice rimskog naroda. Iz bazilike je otišao nakon 30-ak minuta. “Razgovarao je s nama ljubazno i blago, poput oca”, naveo je pater Ludovico Melo, svećenik koji je bio na jutarnjoj molitvi s novim Papom. Melo je kazao i kako su im svega 10 minuta unaprijed najavili Papin dolazak.

Papa je izazvao oduševljenje okupljenih ispred bazilike. U Papinom društvu bili su perfekt monsinjor George Gaenswein i njegov zamjenik Leonardo Sapienza. Papa je ponio buket cvijeća koji je položio pred oltar, a njegove riječi prenose talijanski mediji: “Budite milosrdni. Molite za mene”. Okupljeni učenici obližnje škole razdragano su pozdravljali Papu, uzvikujući njegovo ime.

Planira otići u posjet Benediktu XVI.

Papa ima u planu posjetiti svog prethodnika, umirovljenog papu Benedikta XVI. koji sad boravi u samostanu Castel Gandolfo, ali zasad nije poznato kad će to točno biti jer je pred Franjom pretrpan raspored.

Točan raspored svih papinskih obveza Vatikan bi trebao objaviti tijekom današnjeg dana, a zasad je poznato tek da će zajedno s kardinalima koji su ga izabrali Papa danas održati misu u Sikstinskoj kapeli. Njegovo prvo sljedeće javno pojavljivanje trebalo bi biti tek u nedjelju.

Veliki gaf talijanskih biskupa: Proglasili Scolu novim papom

Da večer u kojoj je novi papa izabran ne prođe bez gafova, pobrinula se Talijanska biskupska konferencija. Oni su, naime, netom prije nego što se novi papa pojavio na balkonu bazilike sv. Petra, novinarima poslali priopćenje u kojem na imenovanju čestitaju talijanskom kardinalu Angelu Scoli.

Scola je, podsjećamo, u konklave ušao kao favorit za novog papu, ali na kraju ipak nije uspio prikupiti dovoljan broj glasova. Očito su u Talijanskoj biskupskoj konferenciji bili uvjereni da će Scola postati novi papa, pa su i unaprijed pripremili priopćenje odgovarajućeg sadržaja, koje je zbog brzopletosti izašlo u javnost.

Izvor: Index.hr