fbpx

SDP ODUSTAJE OD POREZA NA NEKRETNINE? “Nećemo to gurati mimo HNS-a”

Sigurno da situacija u kojoj jedan od partnera stalno kritizira nije dobra, ali opstanak koalicije nije upitan – reklo nam je jučer više članova vodstva SDP-a. U najvećoj vladajućoj stranci ne vjeruju u scenarij prema kojem bi HNS napustio Vladu iako im je strateški partner poslao poruke kako je i to moguće ako, unutoč njihovom protivljenju, bude uveden porez na nekretnine.

Problemi u današnjoj koaliciji su, kaže naš visoki izvor iz SDP-a, daleko od onih kakve je prolazila šestorka, pa petorka u mandata Ivice Račana. Međutim ne skrivaju nezadovljstvo ponašanjem HNS-a.

Modus operandi

– Jasno nam je da se HNS zbog situacije kojoj ima u vlastitoj stranci i skorih unutrastranačkih izbora, našao u svojevrsnom tunelu iz kojeg ne vidi izlaz. Ali bojim se da im modus operandi koji su izabrali, a to je da jačaju stranku tako što će biti glasni i napadati Vladu, nije dobar jer padaju još dublje – kaže naš sugovornik.

SDP-ovci međutim ne žele dolijevati ulje na vatru, pa jučer, barem ne javno nitko od njihovih dužnosnika s kojima smo razgovarali nije želio kritizirati partnere. Neki od njih međutim smatraju kako ponašanje HNS-a nije održivo na duži rok.

– Imamo jako loše iskustvo iz 2000. i ne želimo da se ono ponovi. Ne možemo funkcionirati tako da oni stalno napadaju. Pa kada je netko od nas istupio javno protiv nekog HNS-ovog dužnosnika kao što je Kovačević napao Linića – kaže jedna ministar, član vodstva SDP-a.

Iz HNS-a pak jučer, nakon što su tjednima kritizirali Vladine prijedloge kao da su oporba, pomirljivi tonovi – HNS ne izlazi iz koalicije i ostaje stabilan partner te će “i dalje davati svoj doprinos kako bismo ostvarili napredak u zemlji”.

Ali posve je jasno da mira u koaliciji nema. Osim zategnutih odnosa na relaciji SDP-HNS sve su jučer dodatno podgrijali i istupi trećeg partnera – IDS-a.

Podrška građana

Njihov predsjednik Ivan Jakovčić otvoreno se založio za rekonstrukciju Vlade i promjenu Plana 21 jer je, tvrdi, postao mrtvo slovo na papiru. Jakovčić smatra kako neki ministri nisu dorasli resorima koje vode, a sve teža gospodarska situacija traži novi plan za izlazak iz krize jer onaj na kojem su osvojili izbore više nije dovoljno dobar.

– Nije zabrinjavajuće stanje u vladajućoj koaliciji već u državi! – poručuje Jakovčić. Šef IDS-a tvrdi kako mu na kraj pameti nije zazivati raspad koalicije, ali neke stvari ne može prešutjeti.

– Očito trebamo biti svjesni da smo doveli u pitanje povjerenje koje su nam građani u velikoj mjeri dali na izborima. I to treba jasno reći – izravan je Jakovčić. Ovoj Vladi, kaže, nema altrenative i zato joj želi uspjeh.

Čak dvoje HNS-ovih ministara Vesna Pusić i Ivan Vrdoljak jučer su i osobno dali potporu Vladi.

– HNS ne izlazi, niti će izaći iz koalicije. HNS je stabilan koalicijski partner i ima zajedno sa SDP-om odgovornost za ovu Vladu i za ovu zemlju. I tu odgovornost će dosljedno i ponijeti – rekla je.

Zaklinjanje na vjernost

Takvo HNS-ovo predano zaklinjanje na vjernost potaknuto je istupom člana predsjedništva Joze Radoša u Jutranjem listu. On je naime, na pitanje da li bi HNS napustio Vladu kada bi zakon o porezu na nakretnine bio upućen u proceduru bez njihovog odobrenja odgovorio: “Neki su zakoni strateški. Ovaj je jedan od njih i jedino što želimo jest da se uvažava naše stajalište jer koji bi inače bio smisao koalicije. No, vjerujem da do napuštanja Vlade neće doći jer logično je da ministar Linić i premijer Milanović respektiraju strateške interese svog strateškog koalicijskog partnera. Uostalom, uvjeren sam da donošenje tog zakona u ovim okolnostima nije interes Vlade u cjelini”.

Jedan član vodstva SDP-a priznaje kako porez na nekretnine neće ići ako se narodnjaci budu protivili.

– Ma naravno da to nećemo gurati mimo njih – tvrdi.

Izvor: Jutarnji list