fbpx

Sjeverna Koreja testirala kratkodometne rakete, tenzije s Južnom Korejom sve veće, SAD se sprema za napad

Južna Koreja izvijestila je kako je u svojim istočnim vodama ovih dana Sjeverna Koreja testirala nekoliko raketa kratkog dometa, kao odgovor na vojne vježbe koje Južna Koreja održava u suradnji s SAD-om.

Kako prenosi AP, po svemu sudeći je riječ o KN-02 raketama kratkog dometa, a Sjeverna Koreja se u vrijeme izrazito zahuktalih odnosa s južnim susjednom i sama odlučila na vojne vježbe.

U posljednje vrijeme Pyongyang žestoko prijeti nuklearnim napadima na Seoul i Washington zbog njihovih zajedničkih vojnih vježbi te sankcija UN-a zbog trećeg sjevernokorejskog nuklearnog testa.

SAD se sprema za eventualni napad Sjeverne Koreje

Sjedinjene Američke Države odlučile su na svoju zapadnu obalu postaviti novih 14 proturaketnih sustava nakon što je Sjeverna Koreja zaprijetila nuklearnim napadom, prenosi agencija Anadolija.

Ministar obrane SAD-a Chuck Hagel, na konferenciji za novinare u Pentagonu, izjavio je da će SAD u narednom periodu instalirati dodatne proturaketne sustave kako bi se pripremio za eventualni nuklearni napad Sjeverne Koreje ili Irana. Kazao je da je planirano postavljanje dodatnih 14 proturaketnih sustava, čime će ukupni broj instaliranih američkih proturaketnih sustava biti povećan na 44.

U državama Kalifornija i Aljaska već je instalirano 30 proturaketnih sustava za obranu, a postavljanje novih trebalo bi biti dovršeno do rujna 2017. godine. Novi proturaketni sustavi će biti instalirani na Aljasci gdje se već nalazi 26 sličnih sustava.

Američki mediji pišu kako vlasti SAD-a vjeruju da Sjeverna Koreja nema potrebne kapacitete za izvođenje nuklearnog napada, ali da SAD i pored toga želi biti spreman za eventualni napad ili bilo kakvu vrstu prijetnje koja dolazi iz Pyongyanga. Prema riječima ministra Hagela, ovim će se dodatno povećati stupanj sigurnosti u SAD-u i pokazati svijetu da SAD “nikome neće dozvoliti da ugrožava njegov mir i stabilnost”.

Priopćenje iz Washingtona o postavljanju novih proturaketnih štiteva stiglo je odmah nakon što su vlasti Sjeverne Koreje zaprijetile da će SAD i Južnu Koreju napasti nuklearnim oružjem. Postavljanje 14 novih proturaketnih sustava obrane SAD će koštati oko milijardu dolara, a odluku o postavljanju proturaketnih sistema mora odobriti i Kongres SAD-a.

Hagel je također priopćio da će proturaketni sustav obrane SAD-a u Europi biti revidiran kako bi se dio novčanih sredstava koja su predviđena do 2022. godine preusmjerio za financiranje dodatnog proturaketnog sustava koji će uskoro biti instaliran na teritoriju SAD-a. No, naglasio je kako će SAD i dalje ostati posvećen stabilnost i sigurnosti Europe, gdje će zadržati postojeće proturaketne štiteve.

Izvor: Index.hr