fbpx

VATIKAN BIRA NOVOG PAPU Kardinali odlučili: Konklava za izbor novog pape počet će 12. ožujka

Konklave na kojima će se birati novi papa počet će u utorak, 12. ožujka poslije podne, priopćeno je u petak iz Vatikana.

“Osma opća kongregacija kardinala odlučila je da će konklave za izbor pape početi u utorak, 12. ožujka 2013. Misa ‘pro eligendo Pontifice’ slavit će se ujutro u bazilici Svetog Petra, a poslijepodne će kardinali ući u konklave”, kaže se u prioćenju vatikanske službe za odnose s javnošću, javile su agencije.

U složenom postupku izbora nasljednika pape Benedikta XVI., koji je iznenadno odstupio s položaja prošlog mjeseca, sudjelovat će ukupno 115 kardinala, a novi papa postat će kandidat koji dobije dvije trećine glasova kardinala.

Datum početka konklava kardinala na kojima će biti izabran novi papa bit će poznat u petak navečer, objavio je glasnogovornik Vatikana , otac Federico Lombardi tijekom dnevne konferencije za novinare.

“Na kongregaciji u petak poslijepodne glasat će se o danu početka konklava”, rekao je glasnogovornik Svete Stolice otac Federico Lomabrdi nakon novog, sedmog zasijedanja općih kongregacija na kojima se u Rimu od ponedjeljka nalazi 150 kardinala. Odluka se očekuje iza 19 sati.

Lombardi je rekao kako je “vjerojatno” da će konklave u Sikstinskoj kapeli početi u ponedjeljak, utorak ili srijedu.

Svih 115 kardinala izbornika koji imaju ispod 80 godina i zato mogu birati novoga vođu Crkve koja broji 1,2 milijarde vjernika su došli u Vatikan i sudjeluju na sastancima tjedan dana nakon povijesnog odreknuća pape Benedikta XVI.

Ocrtavaju se dva stožera, prenose mediji, između pobornika duboke reforme crkve koji žele talijanskog papu, kardinala Angela Scolu i drugi koji brane sadašnji sustav.

Prema pisanju lista Repubblica, kardinal nadbiskup Milana Angelo Scola bi dobio četrdesetak glasova, a da bi bio izabran je potrebno 77. Drugu frontu sačinjavaju uglavnom Talijani. Prema tom poznavatelju stanja u Vatikanu dosadašnji državni tajnik Tarcisio Bertoni i najstariji kardinal Angelo Sodano, negdašnji protivnici, su se povezali i stvorili blok oko kandidature Brazilca Odila Scherera.

Izvor: Jutarnji  list