fbpx

Vrančić tvrdi da je Grad dužan 750.000, a Dragić da je dug 1,5 milijun kuna

Trenutno neplaćena obveza Grada prema HNK Zadar iznosi 751.000 kuna, rekao je gradonačelnik Zvonimir Vrančić (HDZ) vijećnici Ireni Dragić (SDP) koja je ustvrdila kako prikazano dugovanje iznosi preko milijun kuna, a zbrojeno s neprikazanim – milijun i pol kuna

Rasprava o izvješćima o radu i financijskom poslovanju ustanova u kulturi kojima je osnivač Grad Zadar na jučerašnjoj se sjednici Gradskog vijeća svela uglavnom na raspravu o poslovanju i repertoaru Hrvatskog narodnog kazališta Zadar. Uzrok osobitog zanimanja vijećnika za zadarsko kazalište bio je nedavni istup ravnatelja Renata Švorinića koji je Ministarstvu kulture, odnosno HNS-ovoj ministrici Andreji Zlatar Violić, zamjerio što je za financiranje programa HNK Zadar u 2013. godini odobreno svega 60.000 kuna, što je 70% manje u odnosu na 2012. godinu kada je bilo odobreno 170.000 kuna.

Prema izvješću o poslovanju, HNK Zadar je u prošloj godini ostvarilo manjak prihoda u iznosu od 218.068 kuna, no s obzirom na višak prihoda prenesen iz 2011. u iznosu od 527.654 kuna, u konačnici je godinu završilo s 309.586 kuna “u plusu”. Izvješće prihvaćeno uz glasove “protiv” vijećnika SDP-a i HNS-ove Vesne Sabolić.

Vijećnicima SDP-a smetalo je što ravnatelj nije javno reagirao i u slučajevima potraživanja sredstava od strane Grada Zadra

– Grad Zadar godišnje financira HNK Zadar s 5,4 milijuna kuna, a trenutno neplaćena obveza Grada prema HNK Zadar iznosi 751.000 kuna. Mislim da je to u odnosu na 5,4 milijuna kuna ipak minimalni iznos. Mi smo u stalnom kontaktu s ravnateljem i nikad nije došla, niti će doći u pitanje, realizacija programa HNK. Grad Zadar je stalno na usluzi i ako ustreba – sredstva će se naći.

Dragić je odgovarajući Vrančiću ustvrdila kako je svoj izračun utemeljila na odgovoru gradske uprave njezinoj stranačkoj kolegici Omerki Šarić Frantin o dugovanjima gradskog proračuna dobavljačima i proračunskim korisnicima.

Izvor: Zadarski list