fbpx

ZADAR IZBORIO OSTANAK U ABA LIGI!

Zadar ostaje u ABA ligi. U odlučujućoj utakmici, dalmatinskom derbiju protiv Splita, koji je izravno odlučivao o tome koja će momčad sljedeće sezone igrati u regionalnom društvu, a koja neće, igrači Ante Nazora dominirali su gotovo svih 40 minuta i posve zasluženo došli do visoke pobjede. Gosti su samo na početku iskoristili malu nervozu domaćih za početno odvajanje, ali Zadar je vrlo brzo preuzeo kontrolu nad utakmicom.

U više je navrata dolazio do dvocifrene prednosti, koju su borbeni Splićani nekoliko puta uspijevali prepoloviti pa se približiti i na -4 krajem treće četvrtine. No, više od toga nisu mogli. Zadrani su dominirali, prevođeni centrima Travisom, Kaštropilom i Nurkićem što se tiče napadačkog učinka, ali u obrani je kompletna momčad odigrala odlično. Na kraju je cijela dvorana velikim sportskim pljeskom ispratila Splićane, koji će, nažalost, sljedeće sezone igrati A-1 ligu.

Zadar je, pak, ostvario prvi cilj, a gotovo i drugi. ABA ligu završio je na 12. mjestu i izbjegao ispadanje, a da bi izborio plasman u regionalnu ligu morat će u Ligi za prvaka, koja počinje već za dva dana, biti ispred Kvarnera, Jollyja i Alkara. Naravno, rasterećeni većeg pritiska, Zadrani sada mogu imati i veće snove.

Brz izlazak iz grča
Počelo je u serijama. Prvo su Splićani iskoristili veću nervozu Zadrana, te su preko Sobina, Mimice i Vujčića (trica) već nakon dvije i pol minute poveli 0:7. U međuvremenu je Kaštropil zaradio dva prekršaja, promašio dva bacanja i domaći nisu uspjeli u naumu da preko njega steknu početnu prednost. Ipak, upravo je on postigao prvi zadarski koš, prije nego što ga je zamijenio Jusuf Nurkić, koji je odlično ušao u utakmicu. Zabio je dva bacanja pa zakucao, da bi Krasić s penala donio svojima prvo vodstvo, 8:7. Travis je koš-faulom kompletirao seriju 11-0, koju je mogao i povećati, ali je u prodoru i pokušaju zakucavanja izgubio korak pa nije uspio ni položiti. I odmah je stigla kazna.

Mimica je u kontri smanjio, a Siriščević nakon skoka u napadu izjednačio na 11:11. Vukušić je donio gostima i minimalno vodstvo, no to ipak nije poremetilo dobar ritam domaćih. Odlični Nurkić je zabio koš i dodatno, a Travis i Ramljak zaključili su prvu četvrtinu za +6, 18:12. Vujčić (trica) i Vukušić prepolovili su zaostatak na 20:17, no tek tada se Zadar zahuktao. Prvi koš zabio je Vrbanc pa je, nakon pritiska i osvojene lopte, odmah poentirao i Travis za 25:17 i Erjavec je u 12. minuti morao pozvati time-out.

Kratak zadarski bijeg
Nije mu pomoglo. Zadarska obrana nastavila je funkcionirati besprijekorno, a stigle su i prve dvije trice. Prostran i Thorne pogodili su iza linije 6,75 za dotad najvećih +14, 31:17. Morali su, međutim, i Splićani nešto pogoditi. Siriščević je stavio težak šut iz velike udaljenosti, Dijan dva bacanja, a Subotić još jednu tricu i u tren oka na semaforu je ponovno zasvijetlilo samo šest razlike, 31:25. Nazor je zato, na 4,44 do kraja poluvremena, morao pozvati time-out. Subotić je s penala smanjio i na -5, no u pravi čas stigli su koševi Kaštropila i Ramljaka za 35:26. Zadar je zadržao solidnu prednost i to mu je uvelike olakšavalo posao. Tek tada, u završnici prvog poluvremena, počelo se malo igrati koš na koš. Vujčić, Dijan i Katić smanjivali su zaostatak svojih, ali su Ivanov, Kaštropil i Travis uvijek imali spreman odgovor. Ovaj potonji zabio je sa zvukom sirene pa se na veliki odmor otišlo pri rezultatu 42:35. Dojam, s obzirom na igru mogao je Zadar imati i veću razliku, ali je Split sretno pogodio neke šuteve pa je mogao biti zadovoljan sa zaostatkom od sedam poena nakon dvadeset minuta igre. Uostalom, nešto o tome reći će i činjenica da su domaći bili bolji u svim statističkim elementima (valorizacija 47-29), osim u tricama, jer su gosti pogodili tri više.

Sa 15 na četiri
Početak drugog poluvremena bio je kao iz zadarskih snova. Otvorio je Travis, Splitu je istekao napad, a Krasić i Thorne pogodili su trice za +15, 50:35. Činilo se da će „bijeli” napokon prelomiti susret, no dogodilo im se isto što u prvom poluvremenu kod +14.

Pet poena vezao je Dijan, a novu tricu Siriščević za -9, 52:43. Travis i Kaštropil još su u dva navrata odveli svoje na dvocifrenu razliku, ali Vukušić, Siriščević i Sobin smanjuju na -7, 56:49. Onda je Prostran izgubio loptu i omogućio Siriščeviću da u kontri lagano poentira za samo -5, 56:51.

Nazor je, 1,40 prije kraja treće dionice, reagirao minutom odmora i vratio u igru Thornea i Travisa. Prvi je zaradio četvrti prekršaj, a drugi, nakon promašenih penala Sobina, povisio na 58:51. Mimica je, međutim, zabio svoju prvu tricu i Split se približio na samo četiri poena zaostatka, 58:54. Četvrtinu je zaključio Kaštropil pa je uoči posljednjih deset minuta igre na semaforu svijetlilo 60:54.

Ramljak je s penala povisio na +8, a Sobin vratio na 62:56, ali onda napravio peti prekršaj pa ga je zamijenio Vujčić. Gosti isu nakon svega dvije minute i 13 sekundi iskoristili bonus, a u pravom trenutku je svoju prvu tricu pogodio Vrbanc za 65:56.

Završnica bez drame
Vukušić je poentirao nakon skoka u napadu, ali mu je odmah istom mjerom uzvratio Kaštropil, da bi Travis opet odveo Zadar na +11, 69:58. Šest minuta i pet sekundi prije kraja Erjavec je pozvao time-out i pokušao svojima udijeliti posljednje savjete, kako bi se pokušali vratiti u igru.

Nervoza je postajala sve veća, svaka lopta sve teža pa su odluke u napadu uzimali najiskusniji. Nakon koševa Vukušića i Travisa ostalo je 11 razlike, 71:60, manje od pet minuta prije kraja. Prošla je još jedna minuta bez koša, a onda kapetan Ivanov uhvatio skok u napadu i zabio s poludistance za 73:60, što je bio možda i konačan udarac Splićanima.

Delaš je realizirao dva bacanja za +15 i tri minute prije kraja s tribina je krenula pjesma: „Večeras je naša fešta…” Katić je posljednji put smanjio na -13, no sve je već bilo gotovo. Nurkić i Thorne odveli su domaće i do dvadeset razlike, a paralelno s razlikom povećavali su se i decibeli s tribina. Mimica je postigao posljednje splitske koševe u regionalnoj ligi ove i najmanje sljedeće sezone i postavio konačnih 85:68.

ZADAR – SPLIT 85:68
(18:12, 24:23, 18:19, 25:14)

ZADAR – Dvorana Krešimira Ćosića. Gledatelja: 7000. Suci: Sašo Pukl, Damir Javor i Andrej Jeršan (svi Slovenija).

ZADAR: Ivanov 4, Travis 20, Thorne 9, Šango, Kaštropil 13, Delaš 2, Ramljak 6, Brkić, Krasić 9, Nurkić 14, Vrbanc 5, Prostran 3. Trener: Ante Nazor.

SPLIT: Subotić 4, Reinholt, Katić 7, Vujčić 8, Kraljević, Dijan 10, Sobin 6, Mimica 12, Marinelli, Siriščević 12, Vukušić 9, Mavra. Trener: Mladen Erjavec.

Šut za dva: Zadar 26-45, 58%; Split 18-36, 50%.

Šut za tri: Zadar 5-13, 39% (Thorne 2, Vrbanc, Krasić, Prostran); Split 8-20, 40% (Vujčić 2, Siriščević 2, Mimica, Dijan, Katić, Subotić).

Slobodna bacanja: Zadar 18-24, 75%; Split 8-14, 57%.

Skokovi: Zadar 38 (27+11); Split 22 (17+5).

Osobne pogreške: Zadar 22; Split 25.

Izvor: Zadarski list