fbpx

Zadarski obrtnici: Fiskalne blagajne nametnuli i prodavačima kokica – dajte nam besplatni internet

Udruženje zadarskih obrtnika od Grada Zadra zatražilo je osiguranje besplatne bežične internetske veze za obrtnike koji se koriste unajmljenim dijelovima javnih površina, čime bi im se olakšalo poslovanje i obvezno uvođenje fiskalnih blagajna.

Na pokrivanju gradskih prostora bežičnom internetskom vezom Grad radi protekle tri godine, a sada se do besplatnog signala može duž cijele Kalelarge, na Narodnom trgu i potezu od gradskog mosta do Četiri kantuna, na Forumu i na gradskoj tržnici, te na dijelu rive gdje se nalaze Pozdrav Suncu i Morske orgulje, ali su bez signala neke obrtnicima vrlo bitne gradske lokacije.
– Mi smo inicirali realizaciju dodatnih mogućnosti za pristup mreži na područjima na kojima se nalazi veća koncentracija korisnika javnih površina kao što su Branimirova obala, Obala Petra Krešimira IV. i Liburnska obala jer se baš na tom području nalazi stotinjak zadarskih obrtnika, vlasnika štandova i bukera brodskih karata koji moraju imati fiskalne blagajne – obrazlaže zahtjev obrtnika predsjednik Udruženja Mladen Malta pojašnjavajući da je obrtnicima potrebno izravno spajanje s Poreznom upravom.

Izlaženje ususret

Malta navodi da do 1. srpnja fiskalne blagajne moraju imati svi obrtnici na javnim površinama, a do istog tog datuma Grad je planirao proširiti područje pokrivenosti bežičnim signalom.

– Nema potrebe objašnjavati u kakvoj su situaciji obrtnici, pa bi im ovo bitno olakšalo poslovanje i skinulo im jednu brigu s glave jer ne bi morali misliti kako će osigurati internetski signal na svojim lokacijama. Ljudi su u krizi, a na ovaj bi im način u džepu ostalo sto ili 200 kuna mjesečno. S druge strane, smatrali smo da korisnici javnih površina imaju pravo na osiguranje nekakvog minimuma potrebne infrastrukture – kaže Malta.

– Ne postoje suštinske tehničke prepreke da se to realizira i obrtnicima iziđe ususret. Ta je mreža građena prvenstveno zbog pokrivanja signalom javnih površina za potrebe turista i gostiju i olakšanog dolaska do potrebnih informacija, ali nema prepreke da se obrtnicima iziđe ususret – kaže gradski pročelnik za gospodarstvo Alen Kociper najavljujući da će proširenje obuhvatiti i područje oko trajektne luke i dio rive do Hotela “Zagreb” zbog čega je i poslana kandidatura za sredstva od Ministarstva turizma.

Mikro lokacije

Međutim, iz Grada skreću pažnju kako ipak neće moći jamčiti apsolutnu pokrivenost signalom svih mikro lokacija, pa korisnicima sugeriraju prethodnu provjeru pokrivenosti na svojim lokacijama, a uz to se gradska uprava ogradila od “odgovornosti za nefunkcioniranje mreže koje bi moglo dovesti do eventualnog neizdavanja računa”. Dakle, ako budu imali dovoljno kvalitetan signal, obrtnici će internetsku vezu moći koristiti besplatno.

Dokaz o porijeklu hrane

Vlasnici nekih zadarskih restorana muče se s pripremom domaće hrane jer, primjerice, za kupljene šparoge dosada nisu dobivali račune. Predsjednik Udruženja obrtnika Mladen Malta sa smiješkom navodi da je prodaja šparoga ili kokica jedan od brojnih nejasnih detalja “projekta fiskalizacije”.

-Ako su u sustavu PDV-a, morat će imati fiskalnu kasu i izdavati račune. Neki obrtnici koji prodaju hranu neće morati izdavati račune, ali će morati dokazati da je ta hrana proizvedena kroz njihovo registrirano obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, a prodavači šparoga će svoje odnose morati riješiti sa Šumarijom – veli Malta.

Izvor: SD