fbpx

Zdravko Mamić priveden zbog govora mržnje

Željko Jovanović nije želio davati nikakva komentar na Mamićev vulgarni istup zbog kojega bi izvršni predsjednik, utvrdi li se da ima elemenata kaznenog djela, mogao završiti u zatvoru i do tri godine

Zdravko Mamić jučer je poslijepodne priveden nakon što je u četvrtak i petak ujutro ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića nazivao hrvatomrscem.

– On jednostavno ima u sebi krvna zrnca koja mrze sve što je hrvatsko i to je njegov osobni problem, bio je samo dio odgovora Zdravka Mamića na pitanje zašto ga ministar Jovanović ne voli. U svom je dvominutnom odgovoru Jovanovića prozvao “najvećim mrziteljem svega hrvatskoga od Kuhena Hedervarya”, da mu iz “očiju šiklja krv”, a dodao je i da je “uvreda za hrvatskog čovjeka i hrvatski mozak” da “čovjeka koji je Srbin i koji nikad u životu nije bio u znanosti, prosvjeti i sportu bude ministar najvažnijeg resora u državi”. Večer prije je u televizijskom intervjuu na Z1 kazao kako bi Jovanović “strijeljao Hrvate kao i njegovi uzori Tito i Bakarić”.

Iako je poznat po osebujnim verbalnim nastupima na rubu i preko ruba (ne)pristojnosti, ovakav govor mržnje ipak nije mogao proći bez reakcije. Iako DORH kroz jutro nije želio ništa priopćavati, neslužbeno se saznavalo kako su već od ranog jutra bili zaposleni oko pisanja kaznene prijave. Nešto iza 16 sati je policija i stigla po Dinamova predsjednika. Odveden je u prostorije kriminalističke policije PU zagrebačke u Heinzelovu ulicu, gdje bi morao dati svoje objašnjenje za izjave.

Sam Željko Jovanović nije želio davati nikakva komentar na Mamićev vulgarni istup. Iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta tek su kratko kazali da se nadaju da će nadležne institucije “poduzeti potrebne korake”, obzirom da se radi o kaznenom djelu. Kako se neslužbeno saznaje, Jovanović ozbiljno razmatra i da privatno tuži Mamića za ovaj javni istup.

Kad su novinari predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku pročitali što je točno rekao Mamić, on se isprva od srca nasmijao.

– Ha, ha, ha… Nisam čuo tu izjavu, ali mislim da on nije naš član, kazao je Karamarko. To bi značilo da je na HDZ-ovo okupljanje u Ciboni, Mamić pozvan samo kao ugledna javna osoba, premda se neki HDZ-ovci s kojima smo razgovarali prisjećaju da se moćni čovjek hrvatskog nogometa uvijek hvalio članstvom u njihovoj stranci. Nakon što se Karamarko uozbiljio, ipak je izrazio određeno neslaganje s najnovijom Mamićevom umotvorinom, ali je upozorio da se ni on u puno toga ne slaže s Jovanovićem.

Izvor: Novi list