fbpx

ZDRAVKO MAMIĆ PUŠTEN NA SLOBODU! Izgrlio je prijatelje i otišao na piće u obližnji kafić!

Izvršni predsjednik Dinama Zdravko Mamić pušten je večeras da se brani sa slobode od optužbi da je uvredama na račun ministra Željka Jovanovića i srpske manjine javno poticao na nasilje i mržnju.

Istražna sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Ljiljanka Maletić odbila je prijedlog Općinskog državnog odvjetništva da se Mamiću odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Mamić je po izlasku iz suda odbio dati novinarima izjavu, po savjetovanju odvjetnika, i otišao u obližnji kafić u društvu Dedića Totija i Izabele Nine Kraus, koja je doputovala iz Austrije kako bi podržala dugogodišnjeg prijatelja.

Donesena je jedina moguća pravedna odluka, rekao je jedan od Mamićevih odvjetnika Mate Matić.

18:04 – Završeno je ispitivanje izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića na zagrebačkome Županijskom sudu gdje bi uskoro sudac istrage trebao objaviti hoće li na prijedlog tužiteljstva odrediti istražni zatvor protiv Mamića kojeg se tereti za javno poticanje na mržnju.

Jedan od njegovih branitelja Ante Madunić izjavio je novinarima da se nikad prije nije privodilo za takva kaznena djela i kako može razumjeti da su Mamićeve riječi imale težinu i da ih nitko ne opravdava. “Situacija je takva kakva je, samo je u pitanju je li to kazneno djelo ili samo njihov osobni sukob, odnosno da je vrijeđanje bilo obostrano”, kazao je Madunić.

Upitao se čemu to pretvarati u rasni i nacionalni sukob kad se radi o osobnom sukobu.

Madunić je potvrdio da je Mamić zbog želučanih tegoba bio u bolnici, gdje je primio lijekove i dobio injekcije.

15:19 – Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv hrvatskog državljanina (1959.), objavljeno je na DORH-ovim internetskim stranicama .

“Naime, postoji osnova sumnje da je 54-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. stavak 1. Kaznenog zakona odnosno da je 15. ožujka 2013. u Zagrebu, u vremenu od 8,00 do 8,25 sati, tijekom gostovanja u radijskoj emisiji “Pozitivni petak” radio postaje “Soundset Plavi”, osvrćući se na aktualnog ministra znanosti, obrazovanja i športa, iznosio tvrdnje kojima je putem radija javno poticao na mržnju usmjerenu prema navedenom ministru, no istodobno iskazujući izrazitu netrpeljivost i potičući na mržnju i prema svim pripadnicima srpske nacionalnosti, isključivo zbog njihove nacionalne pripadnosti.

Sucu istrage je predloženo određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika temeljem zakonske osnove opasnosti od ponavljanja djela, s obzirom da je osumnjičenik višestruko evidentiran za učin različitih prekršaja po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira Također, osumnjičenik je i višestruko evidentirana osoba i po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, a što sve ukazuje da se radi o osobi koja ne poštuje i ne priznaje pravne norme i pravni poredak, te da je upravo obrazac njegovog ponašanja postupanje protivno pravnom uređenju.

Ujedno, treba imati u vidu da je osumnjičenik kao javna osoba u javnim istupima i nastupima pokazivao i iskazivao izrazitu netrpeljivost prema pripadnicima drugih nacionalnih manjina i pripadnicama suprotnog spola, da je član Izvršnog odbora HNS-a, te izvršni predsjednik Građanskog nogometnog kluba Dinamo u kojem svjetlu cijeniti i daljnju opasnost od činjenja novih prekršaja po Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima.

Izjave osumnjičenika prenesene putem sredstava javnog priopćavanja valja promatrati i u kontekstu skorašnjeg održavanja nogometne utakmice između nogometnih reprezentacija Hrvatske i Srbije te izjave poput ovih iznesenih tijekom gostovanja u gore spomenutoj radijskoj emisiji, dodatno dobivaju na težini te izazivaju bojazan da će dovesti do nereda i remećenja javnog reda i mira, a što sve, u svojoj ukupnosti, čini opravdanim primjenu zakonskog osnova za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja ovakvog ili sličnog kaznenog djela.”

14:52 – U postupanju DORH-a sporna je ta silna selektivnost. Ovo je prvi postupak da je netko završio u pritvoru zbog nekih svojih rečenica. Radi se isključivo o postupanju tužiteljstva koje je ciljano i selektivno, a koje nema veze sa dosadašnjom praksom, rekla je Jadranka Sloković odvjetnica Zdravka Mamića.

– Na portalu Javno.hr Mate Knezović je rekao da ‘Srbi ne mogu upravljati državom’ i na to nitko nije reagirao, ali se zato zbog Zdravka Mamića digla cijela Hrvatska. Ne vjerujem da država može imati pik samo na Mamića i da prati samo što on kaže, prisjetila se Sloković te dodala kako je i Ante Đapić svojedobno rekao ‘da su Srbi sanitarni problem’ te da zbog toga nije snosio konsekvence.

– Sramotno je čovjeka 16 sati držati u pritvoru, da se ga privodi sucu i određuje pritvor što pokazuje da za Zdravka Mamića važi drugačiji zakon , zaključila je Jadranka Sloković.

Medijima se obratio i Mamićev drugi odvjetnik Mate Matić te kazao: – Postupak je tajan i nikakve informacije vam ne možemo reći osim da je Mamić iznio svoju obranu i odgovarao na sva pitanja zamjenice državnog odvjetnika. Daljna procedura je prijedlog Državnog odvjetništva da donese prijedlog u nekom smjeru, odnosno da sudac istrage odluči o zahtjevu Državnog odvjetništva o zadržavanju u pritvoru zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. U protivnom donijeti će se odluka o njegovom puštanju. Dobra je okolnost što će o pritvoru odlučivati sud, a ne strana u postupku, zaključio.

14:26 Zdravko Mamić nakon što je dao iskaz, policijskim kombijem je prebačen u Županijsko državno odvjetništvo gdje će se odlučiti da li će biti pušten na slobodu ili će ostati u pritvoru.

13:12 Zdravko Mamić upravo je stigao na ispitivanje u Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu gdje će se očitovati o krivnji.

Kako doznajemo, navodno je Državno odvjetništvo zatražilo zadržavanje Zdravka Mamića u pritvoru zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Zdravko Mamić, izvršni predsjednik Dinama, noć je proveo u pritvoru na Oranicama.

Danas ujutro u 9 sati biti će priveden na Općinsko državno odvjetništvo radi očitovanja o krivnji.

Mamić je jučer uhićen poslijepodne zbog poticanja nasilja i širenja mržnje na račun ministra Željka Jovanovića. Policija ga je privela u sjedište kriminalističke policije u Heinzelovoj, te je nakon trosatnog ispitivanja prebačen u pritvor.

Izvršnom predsjedniku Dinama prijeti i do tri godine zatvora.

– Teško da ćete uvjeriti mene i javnost da se ne radi o političkom slučaju jer nema drugog predznaka. Došli smo na gotovu stvar i on će prenoćiti na Oranicama, ali je neprihvatljivo da se u medijima dopušta unaprijed govoriti o kaznenom djelu mržnje. Zamjeram istup predsjedniku države i kolegama koji daju svoja viđenja o predmetu, rekao je Mamićev odvjetnik Mate Matić.

– Ovdje se radi o nekoj vrsti uvrede, ali slične ili možda još i gore uvrede su se dogodile i sa druge stane. I to ne tako davbno. Zato što netko ima imunitet ne može se ponašati kako se ponaša, istaknuo je Matić.

Na pitanje kako Mamić podnosi privođenje Matić je odgovorio: – Zdravko je navikao na smicalice. Revoltiran je jer ima obiteljskih obaveza sutra. Sam način postupanja je neprihvatljiv jer moraju postojati neki jaki subjektivni elementi za kazneno djelo, Matić.

Drugi Mamićev odvjetnik Ante Madunić bio je ironičan: – Što može očekivati Mamić? Smrtnu kaznu strijeljanjem ujutro u šest i pol. Kakav je ovo slučaj, takva je i država. Postali smo cirkus država. Kad se netko pojavi na skupu HDZ-a, bude vesel i paradira kao Mamić onda je odmah i kriv. Luda država, ludi ljudi.

Komentirajući činjenicu da je Mamiću u pomoć došlo čak petero odvjetnika, među kojima su Mate Matić i Jadranka Sloković, Madunić je rekao: – Zašto toliko odvjetnika? Jer je ovo cirkus. Ima puno kvalitetnih odvjetnika, a kad je cirkus onda treba i cirkus od odvjetnika. Kakva priča, takva i obrana, ništa pametno – Madunić.

Podsjetimo, Mamić je u jutarnjoj emisiji Soundset radija,rekao kako ministar Željko Jovanović “mrzi sve hrvatsko” i da “kao Srbin koji nikada nije radio u prosvjeti i sportu ne može voditi taj najvažniji resor u Hrvatskoj”.

– On jednostavno ima u sebi krvna zrnca koja pretežu na ono da mrzi sve što je hrvatsko. Kad te pogleda, iz njegovih očiju šiklja krv, a vidjeli ste da njegov osmijeh nije prirodan kao vaš. Vidite samo očnjake koji su spremni za klanje. Žao mi je Republike Hrvatske, to je uvreda za hrvatski um, za hrvatski mozak, izjavio je Mamić.

Izvor: Jutarnji list