fbpx

“Ding dong, vještica je mrtva”: Više stotina Britanaca u Londonu proslavilo smrt Margaret Thatcher

Više stotina građana jučer je na Trafalgar Squareu u Londonu proslavilo smrt bivše britanske premijerke Margaret Thatcher. Pili su i prolijevali šampanjac te pjevali poznatu pjesmicu iz Čarobnjaka iz Oza “Ding dong! Vještica je mrtva!”.

Najoštriji kritičari “željezne lady” odavno su najavili da će u subotu nakon njene smrti u centru Londona napraviti slavlje, čime su željeli istaknuti dubinu svoje mržnje prema bivšoj premijerki.

“Dugo smo ovo čekali. To se događa samo jednom u životi”, rekao je 45-godišnji Richard Watson za AP. 49-godišnji Andy Withers rekao je da ne želi plesati na grobu preminule političarke, ali da je na skup došao kako bi izrazio protivljenje njezinim potezima i stavovima.

Raspoloženje na skupu je bilo dobro i mirno, iako je u jednom trenutku došlo do naguravanja s policijom koja je kasnije objavila da je uhitila ukupno devetero ljudi, uglavnom zbog pijanstva.

Raspoloženje Britanaca nakon smrti Margaret Thatcher je dosta podijeljeno. Desnica je duboko poštuje zbog oživljavanja britanske ekonomije i oštroga stava u ratu s Argentinom oko Falklandskog otočja, dok joj ljevica zamjera gušenje sindikalizma i nedostatak suosjećanja s radničkom klasom.

Policija se pripremila na moguće incidente na njezinoj sahrani i povorci kroz centar Londona u srijedu.

Izvor: Index.hr