fbpx

Druga slika kauboja: U Areni su se lakoćom revanširali Mađarima!

Rukometaši u Zagrebu nisu igrali četiri godine još od Svjetskog prvenstva 2009. godine! U Arenu je stoga stilo 12 tisuća ljudi

Rukometaši Hrvatske debelo su naplatili Mađarima poraz u Veszpremu od prije tri dana. Kauboji su pobijedili sa uvjerljivih 30:26 (15:9). Pobjeda veća od dva razlike donijela nam je prvo mjesto u skupini, a da bi tamo i ostali morat ćemo do kraja kvalifikacija pobijediti Letoniju kod kuće te Slovačku u gostima. Oba izbornika imala su problema sa ozlijeđenim igračima. Goluža nije mogao računati na Jakova Gojuna i Damira Bičanića pa je umjesto njih pozvao Zagrebaše, Josipa Valčića i Iliju Brozovića. Lajos Moscai pak nije mogao računati na svog najboljeg igrača, Laszla Nagya koji je ostao u Veszpremu zbog ozljede. Njegova procjena je da se bollje sačuva za četvrtfinale Lige prvaka kada Veszprem igra protiv Kiela.

Reprezentacija je posljednji put igrala u Areni prije četiri godine u finalu svjetskog prvenstva kada smo izgubili od Francuske. Četiri godine kasnije kao da je sve bilo isto. Arena se dobro napunila kockastim dresovima, a već dva sata prije utakmice stizali su navijači iz svih krajeva Hrvatske. Za ovu priliku unutar Arene bila je postavljena posebna šetnica sa tematskim štandovima. No, većina navijača zadržala se ipak o okolnim kafićima.

– Hrvatska sigurno pobjeđuje sa desetak razlike. Bolji smo od Mađara deset puta. Nemaju nikakve šanse – samo su neka od razmišljanja uz šank.

I nisu bili baš blizu istine. Nisu uopće. Mađari su prvi pogodak iz igre postigli u devetoj minuti,. Na semaforu je već bilo 5:0 za naše. Od mađarske grube igre nije bilo ništa. Nisu stigli. Naši igrači bili su jednostavno bili prebrzi. Dužnici iz Veszprema, Duvnjak i Lacković, bili su prilično raspoloženi s vanjskih pozicija. Posebice Duvnjak, najbolji srednji vanjski s posljednjeg svjetskog prvenstva. Dule je u prvom poluvremenu postigao šest pogodaka, uz samo dva promašaja.

U poluvremenu utakmice gledatelje su zabavljali navijači obučeni u sumo borce. No, izostali su napisi poznatih rukometaša na kostimima, kao što je bilo najavljeno. Izostao je i Željko Krušlin. Kruška je trebao na gitari odsvirati himnu Hrvatske uoči utakmice, ali je očigledno imao problem sa glasom. Izostao je i nastup zagrebačkih mažoretkinja. Zakazao je razglas. Dobro, ne može biti baš sve savršeno.

U drugom poluvremenu krenuli smo silovito. Za samo nekoliko minuta otišli smo na plus devet (18:9). Otišli i malo stali. Kreativnu stanku u našem napadu koriste Mađari i smanjuju na samo minus pet (18:13), a nešto kasnije i na minus četiri (20:16). E, dalje nije išlo. Ponovno su naši dečki ubacili u brzinu više. Obrana se opet posložila, proradio je kontranapad i evo nas, deset minuta prije kraja na plus osam (24:16). Zlatko Horvat ovoga puta nije griješio iz sedmeraca. Četiri od četiri. I naravno, jedan je morao biti lob. Tatai nije imao šanse.

U završnici utakmice Mađari su se opet približili. Vrtjeli su se oko pet, šest minusa. I to zahvaljujući Zdoliku koji je postigao šest pogodaka za redom, no srećom utakmica je mirno privedena kraju.

Izbornik Slavko Goluža na kraju je mogao biti zadovoljan.

– Jako smo dobro odigrali s obzirom da smo u noći sa četvrtka na petak stigli iz Veszprema, a u subotu održali samo regenracijski trening. Bila je ovo velika utakmica u Areni nakon četiri godina i veliko hvala našim divnim navijačima koji su bili uz nas. Vjerujte, nije bilo lako, ali ušli smo na pravi način i odmah napravili osjetnu prednost. U drugom dijelu popustila je koncentracija u obrani, ali na kraju je najvažnije da idemo na EP i to s prvog mjesta.

Objasnio je Goluža i razlike između ove i utakmice u četvrtak.

– Obrana je bila jednako dobra, ali je protok lopte bio puno bolji, bolje smo trčali i zato smo na početku dali 3-4 gola iz našeg najjačeg oružja, kontre i polukontre. I Horvat je bio bolji na sedmercu, Buntić je sjajno zamijenio Kopljara i surađivao s Vorijem…

Izvor: Večernji list