fbpx

Istraživanje izbora za Europski parlament: koalicija SDP-a, HNS-a i HSU-a 29,5, HDZ HSP Ante Starčević i BUZ 22,2 posto

Iduće nedjelje održavaju se prvi izbori za Europski parlament u Hrvatskoj. Desetak dana prije izbora agencija Promocija Plus za Dnevnik HTV-a je na uzorku od 1.300 građana ispitala kako dišu hrvatski birači – za koga bi glasovali i koliko bi ih izašlo na izbore.

Po istraživanju, izlaznost birača bit će ‘upadljivo’ mala – sigurno će glasovati njih 39,1 posto, a vjerojatno njih 8,1 posto. Njih 11,9 posto je kazalo da vjerojatno neće glasovati, a sigurno neće izaći na izbore njih 36,5 posto. Razlozi neizlaska na izbore su: nemam komu dati glas 14,4%, ne glasujem 12%, protivnik sam EU 10,9%, umoran sam od izbora 10,5%…

Dakle, ako se zbroje sigurni i vjerojatni, dobiva se omjer od 47 posto onih koji će glasovati, prema 48 posto onih koji neće, javlja HRT.

Ta potencijalno relativno mala izlaznost na europske izbore ide na ruku koaliciji SDP-a, HNS-a i HSU-a kji dobijaju 29,5 posto glasova, nasuprot koaliciji HDZ-a HSP-a Ante Starčević i BUZ-a koja dobija 22,2 posto glasova. Na trećem mjestu su Hrvatski laburisti sa 7,5 posto glasova, dok sve ostale liste dobivaju manje od 3 posto.

Kad se ovi postoci pretvore u mandate, od 12 mjesta u Europskom parlamentu, koalicija oko SDP-a bi dobila 6 mandata, koalicija oko HDZ-a 5, dok bi laburisti ušli s jednim mandatom.

Izvor: Tportal.hr/ZDanas