fbpx

Izumljen čip koji može prepoznati 70.000 virusa i bakterija

Ideja je došla uslijed epidemije SARS-a prije 10 godina, kada nije bilo jednostavne metode za detektiranje bolesti.

Znanstvenik iz Singapura i njegova ekipa razvili su čip koji može prepoznati do 70 tisuća različitih virusa i bakterija, prenosi YourHealth. Ideja je došla uslijed epidemije SARS-a prije 10 godina, kada nije bilo jednostavne metode za detektiranje bolesti. Zbog toga su pacijenti morali biti izolirani dok se na njima provodilo više testova kako bi se utvrdilo imaju li virus.

Za razliku od današnje dijagnostike koja je uglavnom bazirana na samo jednom patogenu, što znači da je za provjeru svakog virusa potreban jedan test, čip koji su razvili Christopher Wong, Britanac Martin Hibberd i Ken Sung iz Hong Konga sve to radi odjednom.

“Testovi za zarazne bolesti obične se rade jedan po jedan. Svaki test stoji od 20 do 200 dolara. Ako su svi negativni, potrošili ste golem novac, a još ne znate što imate”, objasnio je Wong.

S PathChipom je pak moguće identificirati patogen za 450 dolara i unutar 24 sata. Dakle, ušteda je novčana i vremenska.

Kako nisu dobili dozvolu od vlade za korištenje na pacijentima, čip je trenutno dostupan samo za istraživačke svrhe, no očekuje se da će se za dvije godine moći koristiti za dijagnoze.

Izvor: net.hr