fbpx

Liste čekanja ugrožavaju prava pacijenata

U povodu obilježavanja europskog Dana prava pacijenata jučer su na zadarskom Narodnom trgu članovi Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata-ogranak Zadar dijelili prigodne letke i biltene kojima su upoznavali građane s njihovim pravima.

– Naša udruga djeluje već trinaestu godinu i kroz dugogodišnje djelovanje pacijenti su sve više upoznati sa svojim pravima. Danas je najveći problem dostupnost zdravstvene zaštite jer su zbog predugih lista čekanja ugrožena prava pacijenata, a s druge strane na tim listama je i 20-ak posto pacijenata kojima te pretrage nisu neophodne čime se stvaraju umjetne liste i ugrožava se one pacijente koji stvarno trebaju neku pretragu, objasnila je Dubravka Finka, predsjednica Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata-ogranak Zadar.

Istaknula je da su pacijenti sve bolje upoznati sa svojim pravima, ali sve više imaju problema s nepovjerenjem u sustav.

– Poručujem svim pacijentima da se ne boje tražiti pomoć, neka se ne libe postaviti pitanja, nek pitaju gdje god stignu jer nema glupih pitanja. Pacijenti moraju postati partneri u sustavu, a liječnici bi isto trebali znati prava pacijenata i poštivati ih te ih i educirati, istaknula je Finka.

Izvor: Zadarski list