fbpx

Neviđena panika na tržištu – zlato tone prema dnu

Cijena zlata na tržištima u jednome se danu strmoglavila 11 posto, što je najveći pad u posljednje 33 godine

Na tržištu zlata vlada prava panika! Cijena unce zlata u jednome danu pala čak 170 dolara, odnosno 11 posto, što je najveći pad njegove vrijednosti od ožujka 1980. godine! U petak 12. travnja unca zlata vrijedila je 1534,4 dolara, dok se njezina vrijednost prvoga dana ovotjednog trgovanja strmoglavila na 1364,4 dolara.

Nakon godinu dana neprestanog rasta, cijena zlata je počela dramatično padati početkom prošloga tjedna, a analitičari već govore o kraju zlatne groznice. U tjedan dana unca zlata na vrijednosti je izgubila gotovo 211 dolara. U samo sedam dana zlato je sa 1575,1 palo na 1364,4 dolara, gotovo nevjerojatnih 13,3 posto. Koji su razlozi ovome slobodnom padu cijene zlata? Čak i najbolji poznavatelji tržišta imaju teškoća u objašnjenu zašto je na tržištu zlata zavladala tolika panika. Dugogodišnja europska kriza i spori oporavak američkog gospodarstva nagnali su mnoge investitore da nesiguran novac zamijene zlatom. Velika potražnja podigla je cijenu zlata u nebo, a rekord je postavljen u rujnu 2011. kada se unca zlata prodavala za 1921 dolar.

Mnogi analitičari tada su govorili da je pitanje dana kada će zlato probiti granicu od 2000 dolara. Kolika je zlatna groznica proteklih mjeseci vladala ne samo globalnim već i hrvatskim tržištem, najbolje pokazuju radnje za otkup zlata koje su u hrvatskim gradovima nicale kao gljive poslije kiše. U Zagrebu je kriza zatvorila mnoge obrte u središtu grada, a čim se jedan zatvori, Zagrepčani se sada klade hoće li se tu za nekoliko dana otvoriti pekarnica ili je brži pak bio neki otkupljivač zlata. No čini se da je došlo do preokreta trenda sa zlatom. Glavni razlog za velik pad cijene zlata je to što su Japanci počeli tiskati novac u do sada neviđenim količinama. Tiskajući novac, Japanci su srušili vrijednost jena, a povećali vrijednost zlata na domaćem tržištu. Japanci su iskoristili priliku i prodavali zlato koje je postiglo najvišu cijenu u proteklih 30 godina. Na tržištu se tako našla velika količina zlata, što je srušilo njegovu vrijednost. Tako je diljem svijeta u samo jednome danu 1140 tona zlata promijenilo svoga vlasnika.

– To je više od godišnje potražnje za zlatom iz Indije i Kine – komentirao je analitičar Commerzbanke Eugen Weinberg.

Panika se nastavlja

Jedan od razloga zašto je zlato toliko pojeftinilo jest i činjenica da je Cipar počeo rasprodavati svoje rezerve zlata, koje se procjenjuju na 400 milijuna eura, da bi došli do svježega novca koji je ovoj krizom pogođenoj zemlji nužan.

– Panika se nastavlja. Ne sjećam se da sam doživio toliki promet i pad cijena zlata – komentirao je stručnjak za plemenite metale David Govett.

Veliki udar na cijenu zlata došao je i iz Kine, najvećega otkupljivača ovoga plemenitog metala. Naime, kinesko gospodarstvo usporilo je svoj rast na 7,7 posto u odnosu na očekivanih 8,0 posto u prvom kvartalu ove godine. I naznake da se stabilizira eurozona lagano vraćaju povjerenje u euro, što smanjuje cijenu zlata.

Izvor: Večernji list