fbpx

Nikola Turčinov: “Bastioni postoje u glavama ljudi. Zadar nije HDZ-ov bastion”

U Zadru je HDZ izgubio i treće izbore u nizu. Nakon predsjedničkih i parlamentarnih, HDZ je na području grada ostao iza SDP-a i u izborima za Europski parlament. Istina, razlika je svega jedan posto i izlaznost je bila mala, no negativni trend za HDZ je nastavljen

U prvom krugu predsjedničkih izbora 2009. Ivo Josipović je na području Zadra u prvom krugu dobio 32,97 posto glasova, a Andrija Hebrang kao kandidat HDZ-a 13,69 posto. Bolji od Hebranga bio je i Nadan Vidošević sa 17,23 posto glasova. U drugom krugu Josipoviću je povjerenje dalo 65 posto zadarskih birača, a Milanu Bandiću 35 posto. Na parlamentarnim izborima 2011. godina SDP-ova koalicija je u Zadru osvojila 40,35 posto glasova, a HDZ-ova 27,17 posto. Na nedjeljnim izborima za Europski parlament SDP je slavio tijesno, 34,74 posto naprema 33,46 posto.

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zadra Božidar Kalmeta ne strahuje da bi se isto moglo ponoviti i na lokalnim izborima koji nas očekuju za mjesec dana. ‘Mi smo vrlo zadovoljni rezultatima u Zadru. Niti smo imali svog kandidata niti smo radili kampanju, dok je, primjerice, sam premijer predstavio SDP-ovu listu u Hrvatskom narodnom kazalištu. Ovaj rezultat nam daje sigurnost da ćemo na lokalnim izborima odnijeti apsolutnu pobjedu’, ustvrdio je Kalmeta u izjavi za Radio Zadar.

SDP-ovac Nikola Turčinov i više je nego zadovoljan postignutim rezultatom. ‘Bastioni postoje u glavama ljudi. Zadar nije HDZ-ov bastion. Pokazuje se to na trećim izborima zaredom. Postoji volja i postoje ljudi koji mogu pokrenuti stvari i koji žele mijenjati stvari. Pozivam građane da izađu na lokalne izbore i da tu snagu pokažu još jednom’, kazao je Turčinov i dodao kako je SDP nakon izbora spreman na suradnju sa svima koji žele promjene i bolji Zadar.

Odličan rezultat polučili su Hrvatski laburisti sa 11,65 posto glasova. Očekuje se da će sličan rezultat postići i na lokalnim izborima te da će biti presudni u kreiranju gradske vlasti. Međutim, prvi zadarski laburist Drago Čulina, unatoč kavici koju je popio s Božidarom Kalmetom nakon objave njegove kandidature za gradonačelnika Zadra ispred HDZ-a, ponavlja kako će laburisti ostati u opoziciji. ‘Nema dvojbe. Podržat ćemo dobre projekte, a odbaciti loše, bez obzira na to od koga dolaze. Bit ćemo i ostati opozicija’, poručio je Čulina.

Izvor: tportal.hr