fbpx

Sjeverna Koreja najmanje jednu raketu podigla u položaj za lansiranje! Ispaliti bi je mogli u svakom trenu!

Američki  dužnosnici potvrdili su danas za CNN kako je tijekom jučerašnjeg dana Sjeverna Koreja podigla najmanje jednu raketu u poziciju za lansiranje, što znači da bi do ispaljivanja spomenutog projektila moglo doći u svakom trenutku.

Tenzije su narasle, svi su u stanju pripravnosti, a svijet sa strepnjom gleda na najnovija događanja na Korejskom poluotoku. I najmanja pogreška ili krivi potez mogli bi biti okidač za rat koji predstavlja najveću nuklearnu opasnost u posljednjih pola stoljeća.

Ministri vanjskih poslova zemalja skupine G8 ubrzo su “u najstrožem mogućem smislu” osudili najnoviji potez Sjeverne Koreje. Ministri iz SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Kanade i Rusije su na istom sastanku izrazili i “duboku zabrinutost” zbog stanja u Siriji, javlja BBC.

Stvarno planiraju lansiranje ili samo provociraju?

Američki obavještajci izvijestili su kako je u položaj za lansiranje podignuta raketa Musudan. Riječ je o projektilu srednjeg dometa.

Budući da je raketa u položaj za lansiranje podignuta jučer, ali ne i ispaljena, Zapad je zbunjen. Što Sjeverna Koreja zapravo radi? Jesu li samo provjeravali funkcionira li sustav za lansiranje ili jednostavno “unose nemir” među savezničke redove Južne Koreje, SAD-a i Japana? Što god bio razlog, novo raspirivanje vatrene buktinje nije nimalo dobrodošlo jer nategnuti odnosi samo što ne eksplodiraju.

Lansiranje na “Dan sunca”?

Neka od nagađanja su kako bi Sjeverna Koreja projektile, koji su u stanju pogoditi američke baze u Japanu i Gaumu, mogla lansirati prilikom proslave “Dana sunca”, obljetnice rođenja pokojnog osnivača te zemlje Kim Il-sunga, koja se obilježava 15. travnja.

Američki tajnik za obranu: Sjeverna Koreja “pleše po rubu opasne linije”, spremni smo na svaki ishod

Američki tajnik za obranu Chuck Hagel upozorio je jučer kako Sjeverna Koreja “pleše po rubu opasne linije”. Nakon tjedana ratoborne retorike, Sjeverna Koreja, podsjetimo, sprema nova testiranja projektila.

“Njihove akcije i izjave ne pomažu u ublažavanju zapaljive situacije”, ocijenio je Hagel. Poručio je kako SAD i njegovi saveznici žele vidjeti ublažavanje sjevernokorejske retorike, a ako do toga ne dođe, “SAD je u potpunosti spreman nositi se sa svakim ishodom situacije”.

“Imamo kapaciteta za nositi se sa svakom akcijom Sjeverne Koreje i poduzet ćemo sve što je potrebno kako bismo zaštitili ovu zemlju i interese naše zemlje te naših saveznika”, rekao je Hagel.

Zbog najava mogućeg novog lansiranja sjevernokorejskih raketa, Južna Koreja, Japan i SAD u stanju su pripravnosti.

Izvor: Index.hr