fbpx

Sprema se uhićenje Sandija Šole, šefa Karlovačke banke i Hrvatskog rukometnog saveza

Sandi Šola, bivši predsjednik Uprave Karlovačke banke i predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza, bit će priveden na povratku iz Skopja, gdje RK Zagreb CO igra Final four regionalne lige, neslužbeno doznaje Soundset.

Već su privedena tri člana Šoline obitelji, a radi se o njegovoj majci i dva brata. Uhićenja su povezana s malverzacijama u Karlovačkoj banci. Tereti ih se za zlouporabu položaja i ovlasti, kao i za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.

Šola: Ne znam ništa o tome

“Ne znam ništa o ovome što me pitate, ja sam u Makedoniji. Shvatite me, ne znam o čemu je riječ”, izjavio je Sandi Šola za Radio Mrežnica, dodavši kako nije pokušao stupiti u kontakt s majkom i braćom koji su već privedeni. Šola je najavio da se iz Skopja vjerojatno vraća sutra ujutro.

Navodno je upravo Šolina majka Marija, prokuristica i savjetnica Uprave u Karlovačkoj banci, prvoosumnjičena u ovoj aferi. Akciju protiv odgovornih osoba u Karlovačkoj banci su Uskok i policija navodno spremali mjesecima.

“Ja sam jedan od odvjetnika Marije Šole. Dakle, točno je da sam odvjetnik, točno je da je ona uhićena i točno je dau u tijeku pretrage. Dalje ne mogu ništa reći zbog tajnosti istrage jer se radi o spisu USKOK-a”, rekao je Mate Matić.

Ravnatelj Uskoka, Dinko Cvitan nije niti potvrdio niti demantirao ovu informaciju. No, USKOK je na svojim internetskim stranicama objavio priopćenje o provođenju kriminalističkog istraživanja kojim je obuhvaćeno osam osoba i jedno trgovačko društvo.

Skoro 85 milijuna kuna štete

“Nakon dugotrajnog i složenog kriminalističkog istraživanja te izvida koje su proveli Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u koordinaciji s Policijskim nacionalnim Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u vezi počinjenja više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti na štetu jedne banke i više trgovačkih društava, policija je podnijela kaznenu prijavu protiv osam osoba i jednog trgovačkog društva.

Provedenim istraživanjima i izvidima utvrđeno je kako postoje osnove sumnje da je I. osumnjičenica, od svibnja 2007. do kolovoza 2012. godine, u Zagrebu i Karlovcu, u zajedničko djelovanje povezala II. osumnjičenog člana Uprave banke, te III. osumnjičenika, IV. osumnjičenika i V. osumnjičenika s ciljem da sebi i drugima pribave veliku imovinsku dobit.

U cilju ostvarenja plana grupe osumnjičenici su osnivali, preuzimali i vodili poslovanje više trgovačkih društava na način da su kapitalom jedne banke, čiji su dioničari i odgovorne osobe, financirali poslovanje tih trgovačkih društava. Isto tako su u cilju ostvarenja plana koristeći položaj II. osumnjičenika zajedno s VI. osumnjičenicom, članicom Uprave banke i VII. osumnjičenikom, direktorom Sektora kreditno-garantnih poslova banke, te s VIII. osumnjičenikom, predsjednikom Uprave jednog društva, počinili više kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, kojima su pričinili štetu banci od najmanje 37.565.000,00 kuna, a jednom trgovačkom društvu štetu u iznosu od 46.900.000,00 kuna.

Kako prikupljeni podaci i dokazi daju osnova za pokretanje postupka, izdan je nalog za uhićenje I. do VIII. osumnjičenika koji će po završetku kriminalističkog istraživanja biti privedeni pritvorskom nadzorniku i zatim ispitani u USKOK-u, nakon čega će USKOK donijeti odluku o daljnjem postupanju”, piše u USKOK-ovom priopćenju.

HNB upoznat s akcijom DORH-a i Uskoka

“Hrvatska narodna banka upoznata je s akcijom DORH-a i USKOK-a koja obuhvaća neke dioničare i bivše članove Uprave Karlovačke banke d.d. u istrazi oko počinjenja više kaznenih dijela zloupotrebe položaja i ovlasti i udruživanja u zajedničko djelovanje osumnjičenih za nanošenje štete za banku u iznosu od oko 38.000.000 kuna. Hrvatska narodna banka prati razvoj događaja vezanih za istragu, komunicira s DORH-om i Upravom Karlovačke banke d.d.

Prema tim saznanjima, spomenuta akcija odnosi se na zbivanja koja nemaju neposrednog utjecaja na iskazano knjigovodstveno stanje Karlovačke banke d.d. kao ni na sustav korporativnog upravljanja u banci. O daljnjim zbivanjima, koja bi se eventualno ticala nadležnosti središnje banke, HNB će, po potrebi, informirati javnost”, priopćeno je iz HNB-a.

Izvor: Index.hr